Njemačka – Travel Tips

Već godinama broj turista u Njemačkoj stalno raste što i ne čudi s obzirom da ima 16 nacionalnih parkova, 15 UNESCO-vih rezervata biosfere i preko 100 parkova prirode.

 

UNESCO-ov novi turistički centar u fabrici Fagus

Gradić Alfeld u blizini Hanovera, glavnog grada Donje Saksonije, bogatiji je od prije nekoliko mjeseci za jednu novu znamenitost: turistički centar UNESCO-a smješten u staroj pilani fabrike Fagus, koja je 2011. godine proglašena spomenikom svjetske kulturne baštine. Fabrika Fagus, koju je od 1911. gradio najčuveniji arhitekta bauhausa, Valter Gropius i njegov kolega Adolf Mejer, važi za prvi primjer građevine u stilu moderne. U ovoj zgradi se, između ostalog, i dalje proizvode kalupi za cipele.

FOTO: Designed by Walter Gropius: the Fagus Factory in Alfeld

 

Najveća karnevalska povorka u istočnoj Nemačkoj

U Donjoj Lužici, oko Kotbusa, i dalje je živa tradicija Lužičkosrpske pokladne noći – tzv. „Capust“. Hiljade pripadnika nacionalne manjine Lužičkih Srba i danas njeguje ovaj historijski običaj ukorijenjen u seoskom načinu života. Osnovno obilježje ovog običaja je tzv. „Campern“ – tjeranje demona i drugih opasnih i zlih sila maskama, prerušavanjem, bukom, udarcima štapom i plesom.

Foto: Razdraganost na ulicama KotbusaCopy Right/Foto:

© CMT Cottbus Congress, Messe & Touristik GmbH

 

Otkrijte prirodu – uz malu pomoć tehnologije

Prirodnjački centar Rigen otvoren 2013. godine na najvećem njemačkom ostrvu, ima nešto novo u ponudi: aplikaciju za pametne telefone i tablete koja nudi uzbudljive audio-ture i informacije o biodiverzitetu, jedinstvenim staništima i historijskim podacima o regionu. Aplikacija vodi posjetioce po obilježenim rutama kroz odabrane oblasti prirodnjačkog parka i na označenim stanicama objašnjava npr. kako je nastala močvara, zašto slijepim miševima prija da borave u nekadašnjim bunkerima, kako je biljka mesožderka dobila ime i još mnogo toga.

Foto: Osmatračnica na ruti po krošnjama drveća

Copy Right/Foto: © Naturerbe Zentrum RÜGEN

 

Lagana zimska rekreacija: Hodanje po snijegu na planini Harc

Mnoga mjestašca na planini Harc, u pograničnom dijelu između Saksonije-Anhalta i Donje Saksonije, nude iznajmljivanje opreme za snijeg, snježne ture sa vodičem ili posjetioci mogu sami odabrati rutu kojem žele da se kreću – mnogi, na primjer, biraju Širke na brdu Broken, koje sa 1.141 metar visine predstavlja najviše uzvišenje ne samo ovog planinskog vijenca već i cijele sjeverne Njemačke. Gradovi Klaustal – Celerfeld i Hanenkle imaju također bogatu ponudu za ljubitelje hodanja po snijegu.

Foto: Hodanje po snijegu

Copy Right/Foto: © HAHNENKLEE tourismus marketing gmbh

 

Nova izložba u „dragom gradu“ reformatora

Jedna od najstarijih i najljepših tradicionalnih kuća Tiringije sa prepoznatljivim drvenim gredama nalazi se u Ajzenahu. Ona potiče još iz 14. stoljeća, a svoju slavu stekla je prvenstveno zbog toga što je u jednom periodu bila dom Martina Lutera: Prema predanju, Luter je u ovoj patricijskoj vili živio između 1498. i 1501. godine dok, je kao učenik Latinske škole živio kod svojih rođaka. Dvadeset godina kasnije, on je pod imenom „Junker Jorg“ 300 dana boravio u Vartburgu nad Ajzenahom – koji je od 1999. na UNESCO-ovoj listi svjetske kulturne baštine – i preveo Novi zavjet na njemački jezik.

Foto: Kuća u kojoj je Luter živio kao učenik

Copy Right: © Thüringer Tourismus GmbH, Foto: Barbara Neumann

 

Zarland: „Outlet shopping“ i tradicija proizvodnje keramike

Još jedna odlična adresa za kupoholičare ušuškana je u divlji, romantični, šumski predio jugozapadnog Falca, na granici Njemačke, Francuske i Luksemburga, u blizini tradicionalnih turističkih destinacija i popularnih atrakcija: „The Style Outlets“ u Cvajbrikenu tokom cijele godine nudi popuste na proizvode preko 130 brendova – od modnih dodataka, preko stvari za uređenje doma, do cipela i nakita.

Foto: Zarland: Raj za kupce

Copy Right/Foto: © Tourismus Zentrale Saarland

Više o Njemačkoj saznajte OVDJE

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content