Noj i dva čudna ovna u Sarajevu

Godine 1766. kaligraf, misirski (egipatski) trgovac hadži Hasan Vefai efendija dovede u Sarajevo jednog noja i dva čudna ovna.

Foto: Adnan Muftarević

Iako nije poznato koji ovnovi su u pitanju, pretpostavlja se da je riječ o egipatskim barbery ovnovima koji liče na jarčeve, zbog toga su bili čudni ovdašnjem narodu.

Za njihovo pokazivanje svijetu zaradio je dosta novca. Taj isti novac potrošio je za izgradnju porušenih munara na džamiji Ulomljenici – Sagrakčija (500 groša) i mahali Esebegova bašča (48.000 akči), otkrio je arheolog i direktor Muzeja Sarajeva Adnan Muftarević.

“Taj stari građanin Sarajeva umio je i da se čudu začudi kao da je kakvo malo dijete. Dovede ovdje neki Egipćanin noja – pticu kakvu Sarajevo do tad nije vidjelo, i cijelo se sleglo da je vidi. Stiže stotinu kamila iz Azije pod tovarima, i ono se opet sleže da vidi kamile. Dođu odnekud pelivani, i cijelo dođe da ih vidi – ali kadija to zabrani, i pelivani odoše u Visoko, ali za njima odoše i Sarajlije, da ih tamo vide”, zapisao je Ćamil Sijarić.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content