Nomadići – Mali, ali već iskusni planinari

U okviru Planinarskog Kluba „Nomadi“ iz Sarajeva, s proljeća 2021. godine pokrenut je rad dječije planinarske sekcije, koja je za pola godine djelovanja okupila već 40 mališana školskog uzrasta između 7 i 14 godina.

Trebević

Osnova ideja i cilj osnivanja ove planinarske sekcije je bila da se kroz organizovano, ali i redovno odvijanje planinarski aktivnosti djeci približe boravak na otvorenom – na planinama, te da se kroz način koji je prilagođen dječijem uzrastu našim malim sugrađanima približi planinarstvo kao zdrav stil života, te da ih se odmakne, makar malo, od ekrana mobitela, laptopa, tableta i TV-a.

U Godinjskoj pećini kod Trnova

U PRIRODI, na PLANINAMA čovjek postaje bolji. Na planini su svi jednaki. Planina je avantura, život i škola i to su Nomadići naučili u proteklom periodu.

Kroz organizaciju planinarskih tura, koje su prilagođene njihovom uzrastu, ali i nisu baš jednostavne, djeca su se upoznala sa prirodom planina na najbolji i najljepši način. Nomadići su svakih 15 dana obilazili prvenstveno planine oko Sarajeva, upoznavali se sa njihovim prirodnim ljepotama i penjali su se na njihove najviše vrhove, ali i spuštali u pećine i kanjone. Na svojim avanturama učili su o planinama, planinarenju, penjanju po stijenama, spuštanju ziplajnom, orijentaciji, biljkama i životinjama, meteorologiji, speleologiji, prvoj pomoći, osnovama spašavanja (GSS-u).

Spust ziplineom

Planinarili su Nomadići po lijepom, toplom i sunčanom vremenu, ali su planinarili i po hladnom, maglovitom i kišnom vremenu. I ono što je najbitnije učili su se da se druže, da jedni drugima pomažu kad zatreba, jednakosti među planinarima i povjerenju u svoje drugove planinare s kojima idu na planinarske ture.

Trojani, Visočica

Nomadići su do sad, planinarili na Bjelašnici (Studeni potok, Opservatorij – vrh Bjelašnice 2064), sarajevskom Ozrenu – vrh Bukovik, Trebeviću – vrh Sofe, Jahorini – vrh Ogorjelica, Vranici – vrhovi Vran kamen & Matorac, Treskavica – izvor Željeznice (Godinjski potok i Godinjska pećina), Igman – vrh Golo brdo, Visočica – vrh Trojani i kanjonu Rakitnice.

U kanjonu Rakitnice

„Kako nam je dobro na tim našim druženjima najbolje govori činjenica da već na planinarskoj turi Nomadići pitaju gdje idemo naredni put , te ujutro bude svoje roditelje po dva sata ranije, već spremni za planinarenje, da ih odvezu na mjesto okupljanja, kako ne bi zakasnili“, kaže Anis Čeljo, Vodič dječije planinarske sekcije – Nomadići, Planinarskog Kluba „Nomadi“ iz Sarajeva.

Po kiši na Opservatoriju, Bjelašnica

Ovi mali, ali već iskusni planinari sada sa nestrpljenjem očekuju da se planine ogrnu bijelim snježnim ogrtačem i krenu u nove, ovaj put zimske planinarske avanture.

Pogledajte ostatak fotogalerije:


Kontakt:

Planinarski klub Nomadi

e-mail: nomadi.sarajevo@gmail.com

telefon: 061/443 162


Zato što jedan članak nije dovoljan…

JEDINSTVENA TURA U ZENICI: PLANINARENJE ZA DJECU I BEBE

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content