NOVA KUĆA GOETHE-INSTITUTA U SARAJEVU

Goethe-Institut Bosne i Hercegovine 22. 2. 2022. godine slavi otvorenje svoje nove kuće i 22. rođendan

Pod motom “Naš novi Goethe-Institut: otvoren. inovativan. zelen.” Goethe-Institut Bosne i Hercegovine 22. 2. ’22. slavi zvanično otvorenje svoje nove kuće na adresi Džidžikovac 5 i svoj 22. rođendan. Sa ovom novom, modernom zgradom u središtu općine Centar, poslovnom sjedištu i sjedištu upravnih i administrativnih tijela, u neposrednoj blizini brojnih kulturnih ustanova i ambasada evropskih zemalja, njemački kulturni institut u Sarajevu želi da bude mjesto učenja i susreta, mjesto njemačko-evropske-bosanskohercegovačke razmjene.

Na dan otvorenja se tim povodom od 11 do 21 sat održava niz događaja u novoj kući i na otvorenom. Nakon ovoga će se do maja 2022. održavati različiti kulturni i obrazovni programi za učenike i učenice njemačkog jezika svih starosnih skupina, nastavnike i nastavnice njemačkog jezika, kulturne radnike/ce i sve osobe koje se zanimaju za Njemačku.

Program počinje svečanom ceremonijom otvorenja na koju direktorica Goethe-Instituta Simone Voigt poziva četrdesetak gostiju, među kojima su donosioci odluka i predstavnici i predstavnice Grada Sarajeva i Kantona Sarajevo iz oblasti politike, kulture i obrazovanja, kao i ambasadori i ambasadorice zemalja EU. Ceremonijom moderira Kristina Ljevak, a svečane govore će između ostalog održati generalni sekretar Goethe-Instituta e.V. Johannes Ebert, ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Samir Avdić, i ambasadorica Savezne Republike Njemačke u Bosni i Hercegovini Nj.E. Margret Uebber.

U muzičkom dijelu nastupit će ženski vokalni ansambl Corona sa omažom Beethovenu “Ode for All” i violinistkinja Melika Hadžić muzičko-lirskim performansom. Program svečanosti prenosit će se uživo putem streama na platformama YouTube i Instagram.

GOETHE-INSTITUT

U nastavku će Johannes Ebert zajedno s prof. dr. Vahidinom Preljevićem, profesorom za njemačku književnost i kulturologiju na Odsjeku za germanistiku pri Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, na šetnici ispred Velikog parka otvoriti instalaciju Zid koji nestaje, koji je sačinjen od 6.000 drvenih blokova s ugraviranim citatima njemačkih i bosanskohercegovačkih pisaca i mislilaca. Prisutni gosti i prolaznici mogu izvući blokove sa citatima iz zida od pleksiglasa, pročitati ih i ponijeti sa sobom kao uspomenu.

Od 14:00 do 18:00 sati nova kuća Goethe-Instituta otvorena je za sve zainteresirane. U novom prostoru bit će prikazana izložba, a također će biti predstavljeni i ponuđeni jezički sadržaji i kursevi i ponuda biblioteke. Café Goetheby Kawa kao dobrodošlicu posjetiocima na poklon nudi kafu i mafin, a na velikoj tomboli bit će moguće osvojiti više od 100 sjajnih nagrada.

Navečer će umjetnički kolektiv LiCHTPiRATEN novu kuću Goethe-Instituta svojom audiovizuelnom instalacijom Bezgranično pretvoriti u objekat koji kao simbol predstavlja razumijevanje koje nadilazi granice. Nakon toga bosanskohercegovački DJ-evi iz berlinskog muzičkog projekta UNITED WE STREAM BALKAN pozivaju vas na zabavu otvorenja u garaži uz osvježenja i poznate berlinske kobasice sa sosom od karija.

Svečanim otvorenjem svoje nove zgrade Goethe-Institut Bosne i Hercegovine također slavi22 godine svoga postojanja. Osnovan je 2000. godine i od 2004. godine bio je smješten u bosanskoj kući u Starom Gradu pored Vijećnice. Od početka svog djelovanja, Goethe-Institut usko sarađuje s kulturnim ustanovama, bibliotekama, školama i univerzitetima iz Sarajeva i cijele Bosne i Hercegovine.

Ko ne zna strani jezik, ne zna ništa o svom maternjem jeziku.

Goethe

Oko 33.000 ljudi je u protekle 22 godine učilo njemački jezik u Goethe-Institutu u Sarajevu. Zbog povećane potražnje 2015. godine su jezički kursevi i ispiti prebačeni na dodatnu lokaciju uspostavljanjem Centra za kurseve i informacije. U septembru 2021. godine Goethe-Institut uselio je u svoje novo glavno sjedište u ulici Džidžikovac 5 u blizini BBI Centra.

Nova lokacija Goethe-Instituta Bosne i Hercegovine podvlači rastuće zalaganje ovog njemačkog kulturnog instituta na Zapadnom Balkanu. Nošeni idejom dijaloga, Goethe-Instituti u zemljama Zapadnog Balkana regije Jugoistočne Evrope prate procese snažnog povezivanja i približavanja Evropskoj uniji tako što aktivno učestvuju u pozivima i projektima koje podržava Evropska unija. Pri tome sadržajni fokus leži na stvaranju obrazovnih prilika, jačanju aktera iz kulture i civilnog društva, podržavanju mobilnosti i promicanju održivosti.

Goethe-Institut je kulturni institut Savezne Republike Njemačke koji djeluje širom svijeta. Sa 157 instituta u 98 zemalja potiče poznavanje njemačkog jezika u inostranstvu, njeguje međunarodnu kulturnu saradnju i posreduje aktuelnu sliku Njemačke. Saradnjom s partnerskim institucijama na brojnim drugim lokacijama, Goethe-Institut ukupno širom svijeta ima više od 1.000 kontaktnih mjesta.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content