Nova trim staza prema srednjovjekovnom gradu Sokolac

Turistička zajednica Grada Bihaća je u nedjelju 27.10. zvanično otvorila novu rekreativnu trim stazu “Debeljača” koja centar grada Bihaća spaja sa srednjovjekovnim gradom Sokolac.

 

Foto: Visitbihac.com

Ovaj biser prirode nalazi se nadomak grada, a zbog zanemarenosti do sada je bio prilično neupotrebljiv, iako su postojale sve predispozicije da ova lokacija postane turistička atrakcija, ali i mjesto za odmor za građane Bihaća.

Uređena i obilježena staza dužine od 3,5 km sa pratećim sadržajima predstavlja završnicu projekta „Hike, bike and Gym“ na kojem je TZ Bihać radila proteklih nekoliko mjeseci, a koji je finansijski podržan od Instituta za razvoj mladih KULT i USAID-a, te Rotary kluba Bihać. Partneri ovog projekta bili su BBK Daj Krug, Klub ekstremnih sportova Limit, udruženje ABC, preduzeće Havić doo i svi volonteri koji su svojim radom dali nemjerljiv doprinos ovom projektu.

Nedjeljno okupljanje više od stotinu građana u Gelenderima, te zajednička šetnja do grada Sokolac gdje je upriličeno druženje uz piknik sa partnerima, učesnicima i građanima grada Bihaća pokazala je opravdanost samog projekta na čemu je TZ neizmjerno zahvalna. Od nedjelje staza ostaje na zajedničko korištenje i održavanje svima rekreativcima uz poziv da zajedno educiramo šetače da u prirodi ostave samo otiske stopala, a sve ostalo što ponesu vrate sa sobom.

Turistička zajednica grada Bihaća u narednom periodu najavljuje dodatni fokus na valorizaciju starog grada Sokolac u turističke svrhe i stavljanje ovog kulturno-historijskog potencijala u upotrebu.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content