Nove zabrane za turiste u Makarskoj i Dubrovniku

Baš kao u Splitu, i u Makarskoj i u Dubrovniku, odlučili su uvesti nova pravila, a samim tim i kazne za turiste.

 

Makarska

Tako da ako u Makarskoj na javnoj površini konzumirate alkoholna pića, npr. na zidićima ispred prodavnica, klupama ili na plaži, platit ćete kaznu od 40 do 132 eura, a ista kazna čeka sve one koji gradom šetaju u kupaćim kostima.

U Makarskoj se psi mogu kupati jedino na plaži na Ramovi, a ako ih redari uoče na nekoj drugoj plaži, odmah opomenu vlasnika.

Naplaćuju se kazne i za nepropisno postavljene reklame, naprave i bašte ugostiteljskih objekata i to uglavnom u staroj gradskoj jezgri, a one iznose od 40 do 132 eura za fizičke osobe, od 400 do 663 eura za pravna lica i od 663 do 1.327 ura za kompanije.

Na plažama redari u ljetnom periodu sankcioniraju prodavače kukuruza i krofni koji također plaćaju kazne od 40 do 132 eura s time da im se oduzimaju i krofne i kukuruzi, koji se potom bacaju jer se ne smiju donirati.

Naplaćuju se u Makarskoj i kazne za narušavanje javnog reda i mira bukom, posebno onom s gradilišta od 14 do 17 sati i od 20 do 9 sati, i tu su kazne od 40 do 1.327 eura, a sankcije snose i iznajmljivači ležaljki koje nisu posložene prema Pravilniku o privrednom korištenju i posebnoj upotrebi pomorskog dobra na području Splitsko-dalmatinske regije.

Dubrovnik

Zbog novih pravila, svim posjetiteljima dubrovačkog Starog grada zabranjeno je vući kofere na točkićima po njegovim zavojitim cestama – što znači da nećete imati izbora nego nositi svoje torbe. Riječ je o pokušaju suzbijanja zagađenja bukom, nakon što je lokalnom stanovništvu dosadilo da ih noću budi zvuk putnika koji udaraju svojim koferima po kamenim ulicama. Ukoliko to budete radili, mogli biste dobiti prilično veliku kaznu od 265 eura.

Dubrovačke vlasti planiraju se od novembra riješiti kofera u Dubrovniku, uvodeći sistem po kojem će se torbe odlagati izvan grada, a do smještaja prevoziti kurirom. 

Turisti su također pozvani da ne šetaju kućne ljubimce bez povoca, da se ne penju na spomenike ili da ne hodaju uokolo bez majice, kako bi iskazali “poštovanje” prema gradu.

Split

Podsjećamo, od ove turističke sezone i u Splitu će se kažnjavati neprimjereno ponašanje.

Prema Odluci o javnom redu i miru na području grada s 300 eura kažnjavat će se konzumiranje alkohola na površini javne namjene (one površine manje 100 metara od škola i vrtića, unutar zone A koja obuhvata prostor grada unutar baroknih bedema), vršenje nužde na površinama javne namjene, spavanje u parkovima na travnjacima, trgovima i na drugim površinama javne namjene; konzumacija hrane ili piće na površini javne namjene, zadržavanje u ugostiteljskim objektima nakon kraja radnog vremena.

 

 

Prihvaćen je i amandman da se s 300 eura kažnjavaju: penjanje i sjedenje po spomenicima i spomen-pločama; ulaženje, penjanje i/ili kupanje u fontanama i nuđenje i ugovaranje usluge taksi prijevoza koja nije unaprijed dogovorena.

Kaznom od 150 eura kažnjavat će se povraćanje na površinama javne namjene te građevinski i instalaterski radovi od 14 do 17 sati te od 22 do 7 sati radi sprječavanja buke.

Ovom odlukom, navedeno je u obrazloženju, određuju se prekršaji protiv javnog reda i mira na području grada Splita kojima se na nedopušten način remeti javni red i mir, rad ili red života stanovnika, ometa kretanje na ulicama, vrijeđa moral te ugrožava opća sigurnost ljudi i imovine.

 

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content