Novi grad – Biser na Uni i Sani

BiH Bucket List Challenge

Izazov #56 Prošetaj jedinim kejom u BiH

Novi Grad je jedan od najstarijih krajiških gradova. Osnovan 1280. godine, čar mu daju njegove prirodne ljepote i vrijedni kulturno-historijski spomenici

Opjevan u mnogim pjesmama inspirisanim ljepotama rijeke Une, Bosanski Novi, poslije rata preimenovan u Novi Grad, oduvijek je bio protkan prirodnim ljepotama.

Upravo uz obalu smaragdne Une pa do ušća Sane, gdje je iznikao, prostire se možda i najveća atrakcija jednog od najstarijih krajiških gradova, čuveni Kej – tri kilometra duga i kamenom ozidana obaloutvrda, s alejom sjenovitih kestena i mirisnih lipa. Novski Kej počeo se graditi u vrijeme Austro-Ugarske, dok je svoj finalni izgled dobio 1985. u bivšoj državi.

Od svoje ukupne dužine – 207 km, dužinom od 35 km Una protiče kroz novogradsku opštinu. Turisti su posebno zainteresovani za smještajne kapacitete uz riječnu ljepoticu, koja je sa svoja 22°C ljeti veoma ugodna za osvježenje u Novom Gradu.

Pored internacionalne manifestacije Una regata, koja se odvija od Blatne do Novog Grada, te od Novog Grada do Hrvatske Kostajnice, turistički sadržaj obogoćan je još dvjema primamljivim aktivnostima – lađarenjem Unom mirnijim tokom kroz novogradsku opštinu uz obavezna zaustavljanja i fotografisanja na brojnim slapovima, sedrama, unskim adama, te cjelodnevnim spuštanjem rafting čamcem niz Unu.

Kulturno-historijske znamenitosti

Osnivanje Novog grada veže se za 1280. Da je njegovo šire područje bilo naseljeno još u antičko doba, svjedoče o tome arheološka nalazišta u selu Donji Rakani i u dolini rječice Japre.

Prepoznatljiv je po svojim kulturno-historijskim znamenitostima, prije svega po svojoj na listu nacionalnih spomenika BiH uvrštenoj Staroj gradskoj vijećnici iz 1888., koja je građena u pseudomaurskom stilu kao karakterističan primjerak svoje epohe, odnosno, perioda austro-ugarske okupacije ovog područja. Iako relativno malih gabarita, zahvaljujući svojoj dekorativnosti i upečatljivosti ubraja se u red najskladnijih objekata na cijelom prostoru BiH.

Drugi po važnosti kulturno-historijski spomenik je Narodna biblioteka Novi Grad iz 1895. u kojoj se pored svakodnevnog rada s čitaocima organizuju književne večeri, promocije knjiga, izložbe posvećene znamenitim ličnostima, te predstavljaju razna kulturna dešavanja u gradu.

Za kulturu grada veliki značaj ima još jedan nacionalni spomenik BiH, Legat Stojana Ćelića. Može se vidjeti u Gradskoj galeriji, a čini ga 41 djelo: 4 ulja na platnu, 6 crteža i 31 grafika.

A u čast antifašističkoj borbi u Drugom svjetskom ratu Novi Grad je sačuvao monumentalni spomenik Majka partizanka Marijana Kockovića podignutog 1964. godine. Čine ga bronzana statua majke partizanke, 10 m dug kameni reljef s prikazom toka NOB-a i granitni kubus s uklesanim stihovima iz poeme Stojanka majka Knežpoljka Skendera Kulenovića.

Seoski turizam

Uz prirodne ljepote, kulturu i historiju koju može ponuditi posjetiocima grada, brojni entuzijasti daju izuzetan pionirski doprinos razvoju seoskog turizma u Novom Gradu. Sa svojim pokušajima prednjači Poljoprivredna zadruga “Agrojapra” iz Donjih Agića, koja djeluje udruženo s pojedinim seoskim domaćinstvima. Osnovana još po završetku Drugog svjetskog rata, Agrojapra nudi očuvani prirodni ambijent i kvalitetnu domaću kuhinju sa starim tradicionalnim specijalitetima, šetnje kroz brdsko-planinske predjele Podgrmeča, branje ljekovitog bilja i gljiva, obilazak vodenice s učestvovanjem u meljavi brašna, degustacije hladno cijeđenog suncokretovog ulja i salatnog ulja, djevičanskog ulja od bundevinog sjemena, razne vrste sušenog voća, ribolov na rijeci Japri, posjetu kući Branka Ćopića u Hašanima… Posjeduje i učionicu za cjeloživotno obrazovanje, etnomuzejsku postavku i izložbu o zadrugarstvu u dolini Japre.

Pionirski koraci u razvoju seoskog turizma pokreću se u dolini rijeke Japre, te okolini Sportsko-rekreativnog centra Lješljani, koji je također zanimljiva destinacija.

Termomineralni izvor Lješljani, gdje je napravljen centar, nalazi se nekih 20 km od Novog Grada. Tamošnja voda spada u natrijumhloridne, hidrokarbonatne, hipotermalne, visokoalkalne vode, a sadašnji izvor ima temperaturu od 31 do 35°C.

O lјekovitosti banje Lješlјani govori se još od Rimskog carstva, a dokaz o njenoj prvoj primjeni datira još iz 1878. godine kada su Austrougari prvi put testirali ovu vodu u Beču. Zabilježene su i narodne legende, a jedna pripovijeda o bolesnom konju i siromašnom seljaku, koji ga je u nemogućnosti da mu pronađe lijek na svoju veliku tugu pustio na milost i nemilost šumama Potkozarja. Lutajući konj je naišao na izvor vode Lješlјani i nakon nekog vremena vratio se svom gospodaru živ i zdrav.

Veliki je broj razloga zbog kojih ćete biti posebno šarmirani posjetom manjim gradovima. Oni nemaju veliki broj znamenitosti poput metropola, ali zato će vam pružiti mogućnost da snažnije uživate u njegovim pričama i osjetite lokalni duh mještana, koji, poput onih u Novom Gradu, uvijek dočekuju raširenih ruku.

 

 

BiH Bucket List Challenge

 

Izazov #56 – Prošetaj jedinim kejom u BiH

Napomena: Dozvoljeno je objaviti sliku na kojoj niste prisutni, ali prije proglašenja pobjednika molimo vas da nam pošaljete sliku koja dokazuje da ste vi prošetali kejom.

Glavni sponzor:

Sponzori projekta:

             

Medijski pokrovitelji: 

        

   

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content