Novo istraživanje pokazalo šta šetnja u prirodi čini zdravlju

Novo istraživanje Univerziteta u Californiji pokazalo je da šetnja može duboko utjecati na vaše emocije, mentalno zdravlje, a možda čak i na vašu kognitivnu funkciju.

Foto: Pixabay/Ilustracija

Stručnjaci tvrde da samo 15 minuta šetnje u prirodi jednom sedmično, dovoljno je da ima pozitvan efekat za vaše zdravlje.

Prije početka pandemije koronavirusa, istraživači su regrutiri 60 zdravih odraslih osoba starijih od 60 godina kako bi izmjerili efekat šetnje na mentalno i emotivno zdravlje. Docentica i vanredna profesorica neurologije na Kalifornijskom Univerzitetu u San Franciscu Virginia Sturm predvodila je tim koji je provodio eksperiment kako bi se identificirali jednostavni načini za poboljšanje mentalnog zdravlja. No, teško da od šetnje postoji nešto jednostavnije.

Učesnici u istraživanju nasumično su raspoređeni u jednu od dvije grupe. Od članova prve grupe zatraženo je da barem jednom sedmično, sami i laganim korakom, prošetaju na otvorenom u trajanju od 15 minuta. Zamoljeni su i da tokom šetnje izbjegavaju upotrebu pametnih telefona ili drugih uređaja. Druga grupa je dobila iste upute uz napomenu da tokom šetnje isprobaju strahopoštovanje.

Istraživači su pratili obje grupe osam sedmica. Učesnici su ispunjavali dnevne ankete kako bi procijenili svoje emotivno stanje, čak i u dane kada nisu šetali, a ankete su ispunjavali nakon svake šetnje. U anketi su odgovarali na pitanja poput toga o čemu razmišljaju tokom šetnje. Na taj način istraživači su mogli otprilike procijeniti njihovo raspoloženje, osjećaje i strahopoštovanje. Najzanimljivije od svega je što su istraživači od njih zahtijevali da na početku i na kraju svake šetnje snime selfie.

Istraživanje je provedeno na maloj grupi ljudi i trajalo je relativno kratko. Iako je prva grupa više šetala od one koja je morala isprobati strahopoštovanje, dnevna istraživanja otkrila su da je grupa koja je hodala sa strahopoštovanjem primijetila značajno poboljšanje emocija, poput suosjećanja i zahvalnosti. Istovremeno su primijetili smanjenje osjećaja stresa i nervoze.

Najviše su otkrili selfiji. Istraživači su proučavali izraze lica, ne znajući koji su učesnici bili u prvoj grupi, a koja grupa je bila ona koja je šetala sa strahopoštovanjem.

Istraživači su zaključili kako bi čak i 15 minuta šetnje u prirodi sedmično, povezujući se s krajolikom i sa svijetom oko nas, moglo biti dovoljno za poboljšanje mentalnog zdravlja, piše Inc.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content