Oćevija, selo kovača s očaravajućim vodopadom i izletištem

U očaravajućem okruženju planine Zvijezda, nadomak Vareša, smjestilo se na prvi pogled sasvim obično bosansko selo kovača, Oćevija. 

No, kada ugledate “majdane” ili kovačnice, ubrzo će vam postati jasno da je to posljednje mjesto u Evropi gdje se željezo kuje na tradicionalni predindustrijski način, odnosno da se kao u srednjem vijeku topi i izrađuje uz pomoć vodene energije.

Foto: Merjem Hodžić-Jusić/ Furaj.ba

Prvi put u pisanim izvorima ovo jedinstveno selo, svjedok rudarske prošlosti vareškog kraja, se spominje 1485. godine. Pripovijeda se da je neki misionar Italijan putovao iz Kraljevske Sutjeske i Vareša prema Olovu pa je odmarajući se na mjestu gdje je sada selo stalno ponavljao “Oh, che via!” (“Oh, kakav put!”). Tako se prozvala Okevija, Oćevija.

Danas se u njemu njeguje proces star preko 800 godina. U selu još uvijek postoje tri aktivne kovačnice u kojima se uglavnom proizvode poljoprivredne alatke i sačevi, predmeti koji svoje kupce imaju širom Bosne i Hercegovine ali i u inostranstvu. Nekada su kovačnice zapošljavale desetine ljudi koji su dolazili iz susjednih sela tu na rad, a pravile su se i potkovice i motike. Stanovnici Oćevije i danas vrijedno rade, čuvajući tradiciju svoga kraja sa željom da umijeće kovanja željeza prenesu na mlađe generacije.

Uz “majdane” se nalazi i prekrasni vodopad, na rječici koja ih pokreće i koja napaja vareški kraj, a prizor koji će vas tu zateći neće vas ostaviti ravnodušnim. Vodopad rijeke Oćevije je ujedno i spomenik prirode pod posebnim režimom zaštite. Uz vodopad je i izletište, gdje svi posjetioci mogu donijeti svoju hranu i piće i u ugodnom ambijentu, na svježem zraku odmoriti na klupama i provesti lijep dan u prirodi!

Tokom augusta, u Oćeviji se održava i Pekijada, takmičenje u pečenju ispod sača u pripremanju najboljeg i najukusnijeg pečenja. Izbor pobjednika je težak, ali je i nevažan.

Kako doći?

Ako krenete iz Vareša, proći ćete kroz prirodni tunel o kojem se priča da u njemu živi rijetka vrsta slijepih miševa. Iz tunela krenut ćete krivudavim šumskim putem uz planinski prijevoj Zvijezde. Potom ulazite u kotlinu, ravni plato koji se prostire na oko 1.400 metara nadmorske visine preko kojeg nastavljate još krivudavijim putem naniže do mjesta Oćevija. U Oćeviju se može doći i iz pravca Olova preko Mižnovića.

 

S. Hodžić, Furaj.ba

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content