Oćevija, selo kovača s očaravajućim vodopadom i izletištem

Oćevija, selo kovača s očaravajućim vodopadom i izletištem

U očaravajućem okruženju planine Zvijezda, nadomak Vareša, smjestilo se na prvi pogled sasvim obično bosansko selo Oćevija.

Selo Oćevija; Foto: Wikipedia

No, kada ugledate “majdane” ili kovačnice, ubrzo će vam postati jasno da je to posljednje mjesto u Evropi gdje se željezo kuje na tradicionalni predindustrijski način, odnosno da se kao u srednjem vijeku topi i izrađuje uz pomoć vodene energije.

Foto: Merjem Hodžić

Prvi put u pisanim izvorima ovo jedinstveno selo, svjedok rudarske prošlosti vareškog kraja, se spominje 1485. godine. Pripovijeda se da je neki misionar Italijan putovao iz Kraljevske Sutjeske i Vareša prema Olovu pa je odmarajući se na mjestu gdje je sada selo stalno ponavljao “Oh, che via!” (“Oh, kakav put!”). Tako se prozvala Okevija, Oćevija. Danas se u njemu njeguje proces star preko 800 godina. U selu još uvijek postoje tri aktivne kovačnice u kojima se uglavnom proizvode poljoprivredne alatke i sačevi, predmeti koji svoje kupce imaju širom Bosne i Hercegovine ali i u inostranstvu. Nekada su kovačnice zapošljavale desetine ljudi koji su dolazili iz susjednih sela tu na rad, a pravile su se i potkovice i motike. Stanovnici Oćevije i danas vrijedno rade, čuvajući tradiciju svoga kraja sa željom da umijeće kovanja željeza prenesu na mlađe generacije.

Vodopad Oćevija; Foto: Merjem Hodžić

Uz “majdane” se nalazi i prekrasni vodopad, na rječici koja ih pokreće i koja napaja vareški kraj, a prizor koji će vas tu zateći neće vas ostaviti ravnodušnim. Vodopad rijeke Oćevije je ujedno i spomenik prirode pod posebnim režimom zaštite. Uz vodopad je i izletište, gdje svi posjetioci mogu donijeti svoju hranu i piće i u ugodnom ambijentu, na svježem zraku odmoriti na klupama i provesti lijep dan u prirodi!

Foto: Visit Vareš

Tokom augusta, u Oćeviji se održava i Pekijada, takmičenje u pečenju ispod sača u pripremanju najboljeg i najukusnijeg pečenja. Izbor pobjednika je težak, ali je i nevažan.

Kako doći?

Ako krenete iz Vareša, proći ćete kroz prirodni tunel o kojem se priča da u njemu živi rijetka vrsta slijepih miševa. Iz tunela krenut ćete krivudavim šumskim putem uz planinski prijevoj Zvijezde. Potom ulazite u kotlinu, ravni plato koji se prostire na oko 1.400 metara nadmorske visine preko kojeg nastavljate još krivudavijim putem naniže do mjesta Oćevija. U Oćeviju se može doći i iz pravca Olova preko Mižnovića.

S. Hodžić, Furaj.ba