Od tradicionalne Fachwerk arhitekture do street-arta: jedinstveno ozračje njemačkih gradova

Privukavši 5,2 miliona putovanja u 2020. godini, gradska odredišta i dalje su ostala vodeći segment za dolazni turizam u Njemačku iz Evrope, unatoč značajnom padu zbog pandemije koronavirusa. Zatim (s 1,6 miliona) slijede turistički obilasci različitih odredišta.

Izvor: GNTB/Francesco Carovillano

Posjeti gradovima također su na vrhu liste kada su u pitanju putničke namjere za 2021. godinu. Jedna od ovogodišnjih tema kampanje Turističke organizacije Njemačke (DZT) – Flair bavi se upravo gradskim odredištima i urbanim životom u kombinaciji s prikazivanjem regionalnih korijena, historije i savremenih kulturnih događaja. Flair se fokusira na iskustva u kojima se može uživati čak i u uslovima nametnutim koronavirusom i ima za cilj inspirirati putnike da u budućnosti posjete Njemačku.

Regionalni njemački pejzaži odišu svojim posebnim ozračjem ne samo zahvaljujući karakterističnom geografskom položaju, već i zbog historijskih događaja i kulturnih utjecaja. Od prizora slamnatih krovova na sjeveru, do bogato oslikanih fasada u Gornjoj Bavarskoj; od ciglenih gotičkih građevina pa sve do modernističke arhitekture – šarm gradova određen je regijom u kojoj se nalaze.

Kod kuće u Njemačkoj: opera

Copyrights: Staatheater Stuttgart/ GNTB

Klasično obučeni vokali, raskošni kostimi, maštovite scenografije i orkestralna muzika koja ispunjava gledalište: opera kao umjetnički oblik angažira tako mnogo osjetila. Njemačka je odredište iz snova za sve koji vole operu. Otprilike jedna trećina svih predstava širom svijeta održava se u operskim dvoranama u Njemačkoj kojih ima više od 80. Njemačke operske dvorane mogu biti veličanstvene historijske koncertne sale s plišanim namještajem, ukrašenim štukaturama i mramorom, ali i elegantni, moderni i svedeni prostori; a u njima se održava širok spektar produkcija – od baroknih do savremenih.

Mnoge su operske dvorane i koncertne sale već osmislile strategije koje će im omogućiti da nastave s radom u uslovima koronavirusa i fleksibilno prilagođavaju svoje programe trenutnoj situaciji.

Svježe i zabavno: street art u njemačkim gradovima

Foto: Emira Azganović© All rights reserved

Street art – samo se jednostavno pojavi i iznenadi vas, u street artu svi mogu uživati uvijek i potpuno besplatno, street art može rasplamsati maštu – ovaj vid umjetnosti dodao je boju na zidove njemačkih gradova, a često je uspio u tome da premosti jaz između prošlosti i sadašnjosti. Pored spontanih radova grafiti umjetnika, u njemačkim se gradovima redovno održavaju organizirani festivali ulične umjetnosti koji okupljaju etablirane članove scene kako bi se cijela područja pretvorila u galerije na otvorenom. 

Šarm njemačke srednjovjekovne arhitekture

Izvor: Stefan Schiefer schiefer@digitphotos.de

Poseban šarm njemačkim gradskim jezgrama i seoskim ulicama daju stare, ali savršeno očuvane Fachwerk građevine koje su preživjele stoljeća, a iza ovog imena krije se karakteristična vrsta gradnje gdje drvena konstrukcija nije skrivena fasadom. Neki od ovih svjedoka davnih vremena čak su dobili status UNESCO-ove svjetske baštine. U Njemačkoj turisti mogu uživati u spektakularnim prizorima oko čak 2,5 miliona građevina i crkava sagrađenih na ovaj način, duž njemačke rute Fachwerk kuća (Deutsche Fachwerkstraße) na primjer.

Izbor ideja za putovanja sastavljen u saradnji s regionalnim marketinškim organizacijama 16 njemačkih saveznih država:

Baden Württemberg Dragulji maloga grada – mjesta poput Brettena i Schwäbisch Halla vrijedi posjetiti zbog prelijepe arhitekture.

https://www.tourism-bw.com/destinations/small-town-gems

Bavarska U Bambergu – gradu vrtova, koji je pod zaštitom UNESCO-a, nalaze se brojni davno zasađeni vrtovi, uključujući i onaj koji vodi Sebastian Niedermaier.

https://www.bavaria.by/creative/sebastian-niedermaier-garden-city-bamberg/

Berlin U Art parku Tegel zidovi visokih zgrada oslikani su gigantskim umjetničkim djelima. Ukupno osam murala koje su oslikala najpoznatija imena street arta nadvijaju se nad jezerom Tegel.

www.visitberlin.de/en/about-berlin-app

Brandenburg Smještena u središtu Brandenburga, bivša sindikalna škola u Bernauu još je jedan UNESCO Bauhausov spomenik koji privlači veliku pozornost, posebno turista koji su inspirirani kulturom.

https://www.bauhaus-denkmal-bernau.de/en/index.html#!/cal-d/2022-01-06/cw/f2da169099ca7332c8aa3656a57a1e02

Bremen Schnoor u staroj četvrti Bremena naziva se tako zbog malih, živopisnih kuća i trgovina nanizanih kao biseri na ogrlici (Schnur na njemačkom ili Schnoor na donjenjemačkom dijalektu).

https://www.bremen-schnoor.de/en/

Hamburg Pored popularnih atrakcija poput koncertne dvorane Elbphilharmonie i skladišnog okruga Speicherstadt, u Hamburgu se nalaze i prelijepi, zeleni kvartovi prepuni grandioznih građevina i vila na obalama jezera Alster ili na primjer u četvrti Blankenese.

https://www.hamburg-travel.com/discover-hamburg/areas/

Hessen Hessenpark je jedinstveni muzej na otvorenom koji prikazuje brojne kuće i farme iz različitih regija i arhitektonskih stilova Hessena.

www.hessen-tourismus.de/de/100-lieblingsorte/freilichtmuseum-hessenpark/

Mecklenburg-Zapadno Pomorje Schwerin, grad sa sedam jezera, idealno je odredište za jedrenje i vodene ture. Dvorac iz bajke i Državno pozorište čine ovu regionalnu prijestolnicu posebno popularnom među turistima koji su zainteresirani za kulturu.

http://www.off-to-mv.com/en/schwerin

Donja Saska Selo umjetnika Worpswede aktivna je umjetnička kolonija koja okuplja oko 140 umjetnika, zanatlija i majstora.

https://www.reiseland-niedersachsen.de/erleben/kultur/sehenswertes/worpswede

Sjeverna Rajna-Vestfalija Na otvorenom Haldern Pop Festivalu u Donjoj Rajni sudjeluju manje poznati kantautori i izvođači pop, rock, narodne i indie muzike, ali i bendovi s nacionalnom i međunarodnom publikom. http://haldernpop.com/
Falačko Porajnje Uz muzičke izvođače i ansamble najvišeg kalibra na 20 izuzetnih mjesta od Luksemburga do Koblenza, muzički festival Moselle obećava nezaboravne muzičke nastupe u jednoj od najljepših evropskih vinorodnih regija.

https://www.moselmusikfestival.de/

Saarska Jedinstveni spomenik industriji u 19. i 20. stoljeću, Željezara Völklingen proglašena je 1994. godine mjestom UNESCO-ove svjetske baštine. I danas je u upotrebi, ali u vidu uzbudljive i nekonvencionalne izložbe i mjesta održavanja mnogih događaja.

https://www.voelklinger-huette.org/en/welcome/

Saska Dom brojnih lijepo očuvanih zgrada s popisa spomenika u različitim arhitektonskim stilovima, od gotike do secesije, Görlitz se često koristi kao idealna scenografija za snimanje filmova i stekao je ime „Görliwood“.

www.visit-goerlitz.com/Tourismus.html

Saska-Anhalt Wittenberg je neraskidivo povezan s početkom pokreta reformacije prije više od 500 godina i s njegovim duhovnim ocem Martinom Lutherom. Posjetitelji grada mogu iz prve ruke dobiti uvid u ovo važno historijsko poglavlje.

https://lutherstadtwittenberg.de/en/events-and-conferences/highlights/reformation-festival/

Schleswig-Holstein Mölln, grad s nakrivljenim drvenim zgradama, dom je Tilla Eulenspiegela, nestašnog lika iz njemačkog folklora koji je ovjekovječen na raznim mjestima u gradu.

https://www.sh-tourismus.de/en/holiday-worlds/cities/moelln

Tiringija Festival GENIUS LOCI WEIMAR zasnovan je na jedinstvenom konceptu koji kombinira digitalnu tehnologiju i umjetnički izraz s historijskim naslijeđem Weimara.

https://www.genius-loci-weimar.org/start_en.html

Zato što jedan članak nije dovoljan…

ZVUKOVI NJEMAČKIH GRADOVA

ISKUSTVO I UŽIVANJE U TAJNAMA STARIH ZANATA NJEMAČKE

GERMAN.LOCAL.CULTURE – OTKRIJTE NJEMAČKU KULTURU, TRADICIJU I LOKALNU KUHINJU

IZUZETNA HRANA I PIĆE U NJEMAČKOJ: LOKALNO, A SVJETSKI

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content