Olovo – Izvorište mineralne vode

Općina u kojoj danas živi oko 10.000 ljudi mjesto je zanimljive raznovrsnosti koju su proizvele prirodne i kulturno-historijske prilike.  Olovo leži na spoju rijeka Stupčanice i Bioštice koje zajedno tvore Krivaju. Prvi put je spomenuto u 14. stoljeću, tada pod nazivom Plumbum, što na latinskom znači olovo. 

Autor fotografija: Radio Olovo

Najstarije Gospino svetište na Balkanu

Krajem srednjeg vijeka ovdje su najvećim dijelom živjeli Sasi koji su bili rudari, te razni trgovci i obrtnici iz Dubrovnika i Dalmacije. Za njihove duhovne potrebe u drugoj polovini 14. vijeka sagrađen je samostan Svete Gospe, koji danas predstavlja najstarije Gospino svetište na Balkanu i stjecište velikog broja vjernika katoličke vjeroispovijesti iz svih krajeva naše zemlje i susjedne Hrvatske. 

U domenu vjerskih objekata značajna je Drvena džamija iz 16. vijeka u Solunu i pravoslavna crkva na obronku iznad grada. 

Obelisk kralja Tvrtka

Skriven duboko među omorikama u šumi ovdje je i četiri metra visok,  s kuglom na vrhu, grandiozan spomenik – Obelisk kralja Tvrtka, jedan od najvećih i najvažnijih koji vodi porijeklo iz srednjovjekovne Bosne.

U narodu ga zovu veliki nišan, no riječ je o Obelisku koji se nalazi na historijskom lokalitetu Bakići Donji na kojem se nalaze ostaci temelja crkve Svetog Roka, nekropola stećaka i velikih osmanskih nišana, koje su zaštićeni kao nacionalni spomenik BiH.

Okosnicu potencijala i turističke ponude čine izvori termo-mineralne vode na kojima općina leži, ukupno njih devet. Još 1887. godine vršene su analize sastava vode i njene temperature koja je prema zapisu iz tog perioda iznosila 31,5 ˚C. Danas, sa temperaturom od 36 stepeni i potvrđenim ljekovitim svojstvima, ova voda je korisna u liječenju reumatizma, raznih kožnih bolesti i neuralgija. Obilježja vode se nisu mijenjala posljednjih 100 godina te je, pored  već navedenih kožnih i reumatskih, dobra za liječenje i neuroloških bolesti i bolesti organa za varenje.

Turističke atrakcije 

Pored ljekovite banje, Olovo ima još znamenitih lokacija, poput klisure u selu Čude i Ponjeračko-boganovićke pećine nadomak grada, čiju posebnu draž predstavlja činjenica da se u pećinu ulazi u jednom selu – Ponijerci, a izlazi u drugom – Boganovićima. Važan segment kulturno-historijskog naslijeđa Olova predstavljaju stećci, srednjovjekovni nadgrobni spomenici. Pronađeni su na skoro 40 lokaliteta! 

Zeleni vir

Izletište Zeleni vir na obali rijeke Bioštice idealno je odredište za sve one koji žele uživati u prirodnim ljepotama i aktivnostima. Posebna karakteristika ovog izletišta leži u jedinstvenom spoju prirode i infrastrukture. Naime, smješteno je uz rijeku što omogućuje posjetiteljima da uživaju u plivanju u prirodnom okruženju. Osim toga, tu je i impresivan viseći most koji povezuje obale rijeke, pružajući dodatnu atrakciju.

Posjetitelji ovog izletišta imaju privilegiju izbora, jer mogu birati između kupanja u rijeci ili uživanja u bazenima s udobnim ležaljkama. Tu je i teren za odbojku te razne zabavne aktivnosti za opuštanje i rekreaciju. Neposredno uz bazene smješten je i restoran, pružajući posjetiteljima priliku da uživaju u izvrsnoj gastronomskoj ponudi uz rijeku Biošticu.

Zahvaljujući lokalnim atrakcijama, Olovo je našlo svoje mjesto na turističkoj mapi BiH. Svakog proljeća ovdje se organizira rafting, popularan je ribolov, a ništa manje nije značajno ni planinarenje koje je draga aktivnost i djeci i mladima, dok je dom Nusret Džakmić Nuki u olovskom selu Ponijerka stalno mjesto susreta planinara iz cijele BiH.

Uz sve ovo, Olovo ima i svoju free climbing stazu na ulazu u kanjon Krivaje, što predstavlja poseban užitak brojnim penjačima i alpinistima. 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content