Ortakoy – šarmantna istanbulska četvrt s najljepšim pogledom na Bosfor

Ortaköy je romantična i šarmantna četvrt u Istanbulu prepuna malih trgovina, barova i restorana, gdje većina ljudi odlazi kako bi jeli vani, popili piće ili se jednostavno divili pogledu na Bosforski most koji je noću osvijetljen u različitim bojama.

Pogled na baroknu džamiju i Bosforski most

Jedan je to od najljepših kvartova okruga Bešiktaš na evropskoj strani Istanbula, odmah ispod prvog Bosforskog mosta. Četvrt je ime dobila po turskoj riječi za “srednje selo”, jer je bila usred tjesnaca.

Šta vidjeti?

Simbol Ortakoya i prvo što asocira na ovu prelijepu četvrt kada je vidite je barokna džamija iz 18. stoljeća smještena na rivi, uz samo more, a koja je jedan od najljepših primjeraka rada poznate porodice arhitekata Balyan. Ovo remek-djelo nedavno je restaurirano i definitivno je nešto što vrijedi pogledati u Istanbulu. Ne zna se je li ljepša s kopna, mora ili iznutra! Čuvena Ortaköy džamija prvobitno je sagrađena u 18. vijeku. Njena unutrašnjost je okupana svjetlošću i vodom, što je čini izvrsnim mjestom za fotografisanje.

Foto: Pixabay

Tu su i jedna od najstarijih zgrada u Ortaköyu – tursko kupatilo koje je sagradio poznati osmanski arhitekta Sinan 1556. godine. Zanimljiv za vidjeti je hotel Ciragan Palace koji je nekada bio palača, srednja škola Kabatas iz kasnog osmanskog perioda, restoran Feriye koji je nekada bio lovački dvorac sultana, a zatim i malo pristanište koje trajektima povezuje Ortakoy sa ostalim istanbulskim četvrtima.

Foto: Furaj.ba

Šta raditi na Ortakoyu?

Najpoznatije mjesto je za jesti Kumpir, ukusne vafle s odabranim dodacima i neke druga jela. Ljeti se na Ortakoyu održavaju mali koncerti i ulične predstave. Sa Ortakoya možete brodom poći na kratke ture Bosforom ako nemate vremena za cjelovite ture koje vode dalje. Vikendom tu bude veliki otvoreni bazar koji prodaje sve, od torbi i odjeće do pribora. Osim prelijepih kafića s pogledom na Bosfor, na Ortakoyu se nalaze i neki od najboljih noćnih klubova u gradu.

Ortakoy noću; Foto: Shutterstock

Zato što jedan članak nije dovoljan….

ISTANBUL – VRATA ORIJENTA

AJA SOFIJA – REMEK DJELO VIZANTIJSKE ARHITEKTURE

TOPKAPI PALATA

GRANDIOZNA DOLMABAHČE PALAČA- RASKOŠ I EKSTRAVAGANCIJA 19. STOLJEĆA

KAPALI ČARŠIJA – MJESTO KOJE SE U ISTANBULU NE ZAOBILAZI

PLAVA ILI SULTANAHMETOVA DŽAMIJA – STAMBOLSKI DRAGULJ

FRANCUSKA ULICA U ISTANBULU

ISTANBULSKI MOSTOVI

ISTANBULSKA KARTICA ZA JAVNI PREVOZ

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content