Osvježavajući sirup i sok od mente ili nane

    Osvježavajući sirup i sok od mente ili nane

    Još od davnina menta, metvica ili nana koristi se kao lijek za mnoge bolesti stavljajući je kao hladan oblog, mirisni čaj ili osvježavajući sok.

    Ova ljekovita biljka bogata je C i B vitaminima i mineralima kao što su cink, fosfor i kalcij, učinkovito podiže energiju i imunitet, djeluje antiseptički, poboljšava rad probavnog sistema te ublažava jutarnje mučnine kod trudnica.

    Osim čaja kojeg volimo piti tokom hladnih dana, menta izuzetno osvježava i tokom toplih, stoga vam donosimo dva recepta za sok i sirup od ove jedinstvene biljke koju možete zasaditi i u svojoj bašti.

    Sirup od mente

    Sirup za razrjeđivanje, ili kako ga mi zovemo “na mućenje”, pravi se od listova i grančica mente. Potrebno vam je malo više mente, a za pripremu sirupa jedan dan. No, ne brinite, nećete cijeli dan praviti sirup. Treba samo dan da vam odstoji, a pit ćete ga mjesecima.

    Sastojci

    ½ kg grančica svježe mente
    4 l vode
    3 kg šećera
    3 – 5 vrećica limunske kiseline

    Priprema: U mlaku vodu stavite šećer da se kuha, pa kad se voda zagrije, kuhajte polupokriveno još pola sata. Šerpu u kojoj ste kuhali sklonite s vatre, dodajte limunsku kiselinu i dobro promiješajte, pa ostavite da se ohladi do sobne temperature.
    Dodajte oprane i očišćene grančice mente zajedno s listovima i promiješajte. Zatim šerpu pokrijte poklopcem i ostavite da stoji 24 sata. Sirup procijedite kroz čistu gazu i rasporedite u staklene flaše, koje je potrebno dobro zatvoriti i čuvati na tamnom i hladnom mjestu. Ako planirate sirup čuvati duže od 60 dana, dobro bi bilo da ga čuvate u zamrzivaču.

    Ukoliko vam tri kilograma šećera djeluju puno i želite zdraviju varijantu, količinu šećera slobodno prepolovite. Ipak, s obzirom na to da je riječ o sirupu koji se razrijeđuje, udio šećera po čaši nije toliko visok i po originalnom receptu. Količinu limunske kiseline možete također odrediti po vlastitom ukusu. Ako stavite mnogo limunske kiseline, bit će potrebnije i više šećera kako bi se neutralizirao kiseo okus.

    Također, postoje varijante pravljenja sirupa bez ukuhavanja šećera. Navedene sastojke samo potopite u vodu i pustite da odstoje 24 sata. Veliki broj ljubitelja ovog soka ne stavlja limuntos, ili bar ne puno, zbog njegovog kiselog okusa.

    Sok od mente

    Ukoliko vam se ne kuha sirup, a želite brzo i zdravo osvježenje u ljetnim danima, isprobajte ovaj jednostavan recept od svega nekoliko sastojaka.

    Sastojci:

    30 listova mente
    voda
    med ili šećer
    limun
    Priprema:

    Listove mente izblendajte, a zatim smjesu izlijte u čašu i dopunite vodom, pa dodajte pola iscijeđenog limuna. Zasladite medom ili šećerom i poslužite s kriškom limuna i nekoliko kockica leda.