Otkriveni dosad nepoznati ostaci rimske ceste preko Konjuha iznad Kladnja

Rim je odmah po osvajanju prostora današnje BiH započeo izgradnju cesta koje su imale zadatak da povežu jadransku obalu sa Srednjom Evropom.

Foto: Enver Imamović

Već početkom 1. st. n.e. izgrađeno ih je 5 u dužini preko 400 km. Iako su u dobroj mjeri dosadašnja istraživanja odredila njihove trase novija istraživanja otkrila su do sada nepoznate ostatke ceste koja je prolazila preko planine Konjuh iznad Kladnja, u blizini suvremene ceste Sarajevo-Olovo- Kladanj-Tuzla. Daljnja istraživanja će dati više odgovora o njoj, otkrio je profesor i historičar Enver Imamović, konsultant na ovom projektu.

Istraživanja su započela u junu u organizaciji Univerziteta u Tuzli i do sada su dobijeni vrijedni rezultati. Ekipu sačinjavaju Mersiha Imamović (voditeljica projekta), Bego Omerčević (konsultant), Enver Imamović (konsultant), Dževad Softić (nadzornik JU Zaštićeni pejzaži), i ostali članovi ekipe. Projekt se finansira sredstvima Federalnog Ministarstva za obrazovanje i nauku. Značajnu finansijsku potporu pružila je italijanska nevladina organizacija CISP na čelu sa direktoricom Jasminom Ovčinom.


Arheolozi iznad Kladnja traže ostatke stare rimske ceste | Furaj.ba

U šumama planine Konjuh iznad Kladnja arheolozi i historičari iz Sarajeva i Tuzle vrše istraživanja stare ceste koja je prije puno stoljeća spajala srednju i sjeveroistočnu Bosnu. Tom cestom su stotinama godina prolazili putnici, trgovci, vojske… “Cilj istraživanja je da se ustanovi da li se ispod nje nalaze ostaci ceste iz rimskog doba.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content