Otava

Grad mladosti, prirode i okoliša, festivala i brojnih različitosti. Otava je glavni grad Kanada,  smješten na istoimenoj rijeci koja je granica između provincija Ontario i Quebec.

Foto: Pixabay – Pixabay – DEZALB

31. prosinca 1857. kraljica Viktorija je kao glavni grad Kanade izabrala Otavu, koja je tada bila jedini veliki grad između Toronta i Montreala. Prema staroj priči, kraljica je ubola pribadaču na kartu Kanade i pogodila Otavu, međutim sumnja se u istinitost priče.

U Otavi su za stupljene brojne etničke skupine. Najveći dio stanovništva deklarira se kao Kanađani, a od ostalih najviše su zastupljeni Englezi, Francuzi, Škoti, Irci, Talijani i Nijemci, pa se osim engleskog i francuskog, govore i mnogi drugi jezici.

Otava je grad svjetlosti, a za mnoge i jedan od najljepših svjetskih zajednica u kojoj se živi, radi, uči i podižu porodice. Grad se ponosi kvalitetom života, brojem nacionalnih muzeja, institucija umjetnosti, ali i bogatom tradicijom.

 

Od  mjesta koja treba posjetiti izdvojit ćemo:

–      Parliament Hill – Glavna atrakcija grada kojom dominiraju Peace Tower i Centre Block izgrađeni u gotičkom stilu.

–      National Gallery  – Najveća umjetnička galerija Kanade koja čuva najveću kolekciju kanadske i inuitske umjetnosti u svijetu.

–      By Ward Market  – Četvrt u kojem živi grad, trgovi, marketi, prodavnice i šta sve ne.

–      Museum of Civilization – Historijska kategorija.

–      Canadian War Museum – Posjetite pred večer zbog efekata.

–      Rideau Canal – Niz kanal možete krstariti, ili otklizati ovisno o godišnjem dobu.

–      Supreme Court of Canada – Primjer Art Deco arhitekture.

–      Cathedral Basilica of Notre Dame

–      Gatineau Park – Prekrasni vodeni tok, otvoreni prostor i zelenilo.

Foto: Pixabay – DEZALB

Kanađani koriste svaku priliku da nešto proslave, neovisno koje godišnje doba bilo gotovo uvijek se priređuje pravi spektakl. Istaći ćemo manifestaciju Winterlude, koja se održava u februaru, u Parku Konfederacije koji tokom ovih dana nosi naziv Kristalna bašta. U ovom periodu možete vidjeti skulpture od leda i snijega, ili pratiti brzo skijanje i trke pasa. 

Festival lala je najstariji festival u Otavi koji se održava sredinom maja. Prvi put je održan 1945. godine kada su Holanđani u znak zahvalnosti Kanađanima (za pružanje pomoći za slobodu Holandije) poklonili 100,000 sadnica lala.

Tadašnji kralj Mekenzi nije dozvolio sađenje lala oko zgrade Parlamenta ali je njegovo osoblje ipak zasadilo dosta cvijeća. On je bio protiv nagle promjene izgleda bašte ispred zgrade Parlamenta. 

Foto: Pixabay – Pet_orient

Proslava Dana Kanade dešava se 1.jula a ulice su pune parada i zastava. 
Početkom jula odigrava se bluz fest koji je internacionalnog karaktera, dok sredinom jula možete prisustvovati džez festivalu na kome nastupa preko 400 muzičara. 

Korisne informacije:

 –      JEZIK engleski i francuski

–      VALUTA kanadski dolar, CAD

–      RELIGIJA prevladava kršćanstvo, 54% katolici, 22% protestanti.

–      KLIMA vlažna kontinentalna klima, ljeti temperatura do oko 27°C, zimi i do -15°C

Pripremila:Elvira Leka, Furaj.ba

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content