Otvorene prijave za život na Marsu

Imaš preko 18. godina? Nemaš ništa planirano za raditi u narednih deset godina? Želiš putovati na mjesto koje nikad  niko nije posjetio? Prijavi se da budeš kolonizator astornaut na Marsu. Ne mislite li da imate ono što je potrebno da bi bili astronaut?  Ili naseljenik? Ne brinite, zahtjevi nisu toliko strogi kao što se može pretpostaviti za svemirske misije. Zahtjevi uključuju ‘imati dobar  osjećaj za igru, duh zaigranosti,’ i biti ‘najbolji kada su stvari najgore’ kao i naravno, imati  ‘Mogu to!’  stav.

Projekat je bio najavljen za proteklu 2012 godinu, od strane Nizozemske kompanije Mars One, čiji je cilj stvoriti niz kolonija doseljenika na Marsu u 2023 god. Cijeli put, uključujući i proces selekcije, obuke, i eventualnog slijetanja, će biti sniman i prikazan na televiziji kao dio reality TV showa.

Cijeli proces će potrajati gotovo deset godina do pokretanja obuke odabranih putnika. Kriteriji za odabir astronauta/doseljenika, podijeljeni su u pet kategorija:elastičnost, prilagodljivost, sposobnost za povjerenje, znatiželja, kreativnost/snalažljivost

Izbor će se održati tijekom ove godine, te će, srećom, uključiti medicinske testove, prije nego šest timova budu izabrani da započnu pune pripreme za novi život.

‘Ako su pametni, možemo ih naučiti medicinskim vještinama, vještinama proizvodnje hrane, i vještinama (mehaničkog) popravljanja  u osam godina koliko ćemo ih obučavati’ rekao je Bas Lansdorp, suosnivač Mars One i generalni direktor. ‘Najveći izazov je, ustvari, zadržavanje grupe kao zajednice pod takvim teškim uvjetima. Vi ih ne možete naučiti da imaju pravu osobnost, stoga je to ono što ćemo odabirati.’

Lansdorp je rekao da su već primili preko hiljadu aplikacija čak i prije nego što je informacija puštena za javnost  o postupku odabira.  Trenutno imaju oko 18 hiljada koji su se pretplatili da primaju  više  informacija i najvjerovatnije da će dobiti više onih koji se prijavljuju da postanu astrnaut na Marsu ili eventualno doseljenik.

Jedini negativni dio od ‘biti astronaut na Marsu’ (pored otežanih uvjeta i planete koja je općenito neprikladna za ljudsko stanovanje ) je jednosmjeran put.

Jednom na Marsu, ne postoji način povratka na Zemlju. Mars je dom kaže stranica Mars One. Dobrodošli kući.

Pripremila: Merima Leka, Furaj.ba

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content