Ovako izgleda najviši vrh u Bosni i Hercegovini

Najviši vrh Bosne i Hercegovine nalazi se na dinarskoj planini Maglić, na samoj granici sa Crnom Gorom, a iznosi 2.386 metara nadmorske visine.

Foto: Dron.ba

Maglić se nalazi oko 20 km jugozapadno od Foče, i omeđen je rijekom Sutjeskom na zapadu, planinom Volujak na jugozapadu, rijekama Drinom i Pivom na sjeveroistoku te planinom Bioč na jugoistoku. Nalazi se u sastavu Nacionalnog parka Sutjeska.

Izgrađen je od permskih stijena, mezozojskog vapnenca, dijabaza i malafira, a vidljivi su i lednički tragovi. Obrastao je bukovom i crnogoričnom šumom. Gornja šumska granica je na oko 1.600, a iznad te visine je plato s pašnjacima i brojnim grebenima i visovima među kojima su najpoznatije visoravni Vučevo (s vrhom Crni Vrh), Rujevac, Sniježnica (Snježnica), Prijevor i Mratinjska Gora. Na Magliću se nalazi i Perućica, najveća prašuma u Evropi te veliki cirk Urdeni dolovi sa Trnovačkim jezerom na 1.517 m, koje je prirodni fenomen u obliku srca. Podnožje planine i sve padine su bogate vodom, s brojnim izvorima od kojih je najizdašniji Carev Do koji nikad ne presušuje.

Pogledajte kako izgleda njegov najviši vrh u fascinirajućem videosnimku produkcije Dron.ba:

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli dron.ba (@dron.ba.videoprodukcija)

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content