Zid “Volim te” u Parizu

Jedna od prvih asocijacija na francusku prijestolnicu je Ajfelov toranj ispod kojeg je, govori se, romantični poljubac dio agende svih zaljubljenih koji ovdje dođu, ali i popularno mjesto za prosidbe. U Parizu postoji i Zid Volim te koji je must see i mjesto susreta svih zaljubljenih.

Foto: Pixabay – axintecprn

Koliku vrijednost nose riječi volim te u ovom gradu, najbolje govori spomenik posvećen ljubavi Le mur des je t’aime , smješten u središtu Abbesses vrta u Montmartreu.

Čarobne riječi Volim te, na ovom zidu od 40 kvadratnih metara, ispisane su 311 puta na 250 različitih jezika. Ovaj spomenik Ljubavi rad je umjetnika Frédérica Barona i Claire Kito. Frederic se bavio prikupljanjem ljubavnih izjava na brojnim jezicima, doslovno kucajući na vrata ambasada i svojih susjeda različitih nacionalnosti, raspitujući se i zapisujući kako se piše „volim te“.  Claire, koja je umjetnica i bavi se orijentalnom kaligrafijom, ispasala je čarobne riječi na ljubavni zid.

“Komadići crvene boje na zidu predstavljaju dijelove slomljenog srca, srca čovječanstva kojeg zid pokušava okupiti na jednom mjestu.”

– Frederic Baron

Pored Ajfelovog toranja i Zida Volim te, i vožnja brodom na Seni daje posebnu draž Parizu. Parovi naslonjeni jedno na drugo dive se znamenitostima kao što je Notre Dame, najpoznatija gotička katedrala posvećena Djevici Mariji, ili Louvre, jedan od najvećih i najpoznatijih muzeja na svijetu.

Treba znati da je Pariz također grad velikih stvarnih ljubavi, poput čuvene Napoleonove i Žozefinine. U jednom od ljubavnih pisama koja joj je stalno slao, pisalo je:

“Više te ne volim, naprotiv, prezirem te. Ti si grozna, vrlo šlampava, vrlo glupa, vrlo pepeljugasta. Uopće mi ne pišeš, ne voliš svog supruga. Ti znaš kakav užitak mu tvoja pisma pričinjavaju, a ne udostojiš se da mu napišeš čak ni šest redova najbezveznijih žvrljotina… Nadam se da ću te uskoro čvrsto zagrliti i obasuti te milionima vrelih poljubaca.”

Iako su se razveli, piše se, da Napoleon Žozefinu nikada nije prestao voljeti, a ljubičice koje mu je darovala nosio je sve do smrti u medaljonu oko vrata.

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content