Pariz, grad ljubavi

Pariz, grad ljubavi

Na svijetu ih ima više nego što se zna, a mi ćemo vam u Furaj.ba seriji tekstova posvećenim gradovima ljubavi donijeti najromantičnija mjesta smještena na svim kontinentima. Logično, krećemo s Parizom, gradom ljubavi koji svugdje zauzima prvo mjesto. Ali, zašto je to tako?

 

Jedna od prvih asocijacija na francusku prijestolnicu je Ajfelov toranj ispod kojeg je, govori se, romantični poljubac dio agende svih zaljubljenih koji ovdje dođu, ali i popularno mjesto za prosidbe.

Koliku vrijednost nose riječi volim te u ovom gradu, najbolje govori spomenik posvećen ljubavi Le mur des je t’aime, smješten u središtu Abbesses vrta u Montmartreu.

Čarobne riječi izjavljivanja ljubavi na ovom zidu, koji predstavlja rad umjetnika Frédérica Barona i Claire Kito, ispisane su 311 puta na 250 različitih jezika. Zid Volim te je must see i mjesto susreta svih zaljubljenih.

I vožnja brodom na Seni daje posebnu draž. Naslonjeni jedno na drugo u ovim trenucima divit ćete se znamenitostima kao što je Notre Dame, najpoznatija gotička katedrala posvećena Djevici Mariji, ili Louvre, jedan od najvećih i najpoznatijih muzeja na svijetu.

Treba znati da je Pariz također grad velikih stvarnih ljubavi, poput čuvene Napoleonove i Žozefinine. U jednom od ljubavnih pisama koja joj je stalno slao, pisalo je:

“Više te ne volim, naprotiv, prezirem te. Ti si grozna, vrlo šlampava, vrlo glupa, vrlo pepeljugasta. Uopće mi ne pišeš, ne voliš svog supruga. Ti znaš kakav užitak mu tvoja pisma pričinjavaju, a ne udostojiš se da mu napišeš čak ni šest redova najbezveznijih žvrljotina… Nadam se da ću te uskoro čvrsto zagrliti i obasuti te milionima vrelih poljubaca.”

Iako su se razveli, piše se, da Napoleon Žozefinu nikada nije prestao voljeti, a ljubičice koje mu je darovala nosio je sve do smrti u medaljonu oko vrata.