Spomenik prirode Tajan

BiH Bucket List Challenge

Izazov #34 Istraži ljepote Tajana

Brojni planinski vrhovi, rijeke, jezero, dugački podzemni tokovi, kanjoni, vodopadi, pećine, jame, veliko kraško vrelo, arheološka nalazišta i mnoge životinjske vrste čine idilične i bezbrižne predjele Spomenika prirode Tajan

Foto: Tajan.ba

Ova iznimno atraktivna turistička lokacija nalazi se na tromeđi općinskih zajednica Zavidovići, Kakanj i Vareš na 1297 metara nadmorske visine. Nije ga teško pronaći.

Odlike parka

Tajan nudi turistima mogućnost da dožive ćud adrenalinskih sportova, kao što su rafting i XC cross trke. Idealan je i za brdski biciklizam. Više stotina kilometara šumskih puteva i staza preko planinskih prevoja i pored planinskih rječica doprinosi mnoštvu mogućnosti za izbor biciklističkih ruta. Na licu mjesta, ukoliko želite, možete iznajmiti opremu za brdski biciklizam, ali i planinarenje.

Planinarenje na Tajanu; Foto: Tajan.ba

Svi ljubitelji prirode mogu da uživaju u gustim crnogoričnim šumama i dugim stazama u brdima. Jedan od najljepših kanjona u BiH svakako je kanjon Mašica. Dubina kanjona je 350 metara, dok je na pojedinim mjestima širok samo tri metra. Kada se kanjon napuni vodom od kiše, formira se potok Suhodol.

Kanjon je također bogat mnogim pećinama u kojima medvjedi nalaze skrovište za svoj zimski san. Služi i za odmor i za rekreaciju, ali i obavljanje raznih obuka, uključujući i ronilačke. U ljetnom periodu ovaj kanjon omogućava i kupanje.

Jezero Mašica; Foto: Tajan.ba

U okviru spomenika nalazi se jezero Mašica nastalo prirodnim putem tako što je pregrađen lokalni potok, nakon čega je dodatno uređen i poribljen autohtonom potočnom pastrmkom. Radi se o prelijepom mjestu za aktivni odmor, specifičnom po tome što u šumi na 700 metara nadmorske visine možete uživati u ljepotama jezera. U ljetnom periodu je moguće kupanje.

Pećinski nakit

Lukina pećina zanimljiva je po tome što su u njoj pronađeni ostaci izumrlog pećinskog medvjeda stari preko 15.000 godina. Odlučite li se za obilazak, možete iznajmiti opremu i učiniti to u pratnji iskusnih stručnjaka. I posjeta Srednjoj pećini vjerovatno će vam se učiniti dopadljivom, jer ćete u njoj biti u prilici da vidite dvorane ukrašene pećinskim nakitom.

Postoji velika mogućnost da ćete vidjeti medvjeda, lisicu, vuka, jelena, zeca, divlju mačku, vepra i lještarke. Također, u pećinama imate mogućnost da vidite šišmiše, koji su inače ugroženi u Evropi, te crne medvjede.

Vodopad Kamenica u Zavidovićima; Foto: Tajan.ba

U Parku prirode “Tajan” oduševit će vas također dva vodopada rijeke Gostović, koja je u proljeće i jesen izazov ekstremnim kajakašima, dok je za ljubitelje raftinga tu Krivaja, koja se proteže kroz kanjone. Vidjet ćete i najduži kao i najdublji speleološki objekat na području parka – “Ponor kod brvnare – jama Atom”.

Pored čistog zraka, mnoštva rijeka i potoka, Tajan će vam ponuditi i uređene sportske terene, dječija igrališta, te staze za šetnju. U parku možete iznajmiti i smještaj u seoskim domaćinstvima, ali i uživati u bogatoj ponudi autohtonih jela, janjetine, roštilja i pastrmke. Destinacija je pogodna i za ljetni i za zimski turizam.

Foto: Amina Varatan

KAKO DOĆI?

Idete li iz Sarajeva, do parka možete doći iz dva pravca. Ukoliko idete prema Kaknju, do kojeg iz Sarajeva ima pedesetak kilometara, skrećete na regionalni put za izletište Ponijeri.

Drugi pravac iz Sarajeva je prema Doboju i Zenici. Tridesetak kilometara nakon Zenice skrenete za Zavidoviće od kojih nastavljate oko 16 kilometara sve do Kamenice, koja se nalazi u sjevernom dijelu parka prirode.

SPOEMENIK PRIRODE TAJAN

Luke – Kamenica, Zavidovići, 72220, Bosna i Hercegovina

tel: +387 (32) 851 090

spomenikprirodetajan@gmail.com

 

BiH Bucket List Challenge

Izazov #34 – Istraži ljepote Tajana

Napomena: Dozvoljeno je objaviti sliku na kojoj niste prisutni, ali prije proglašenja pobjednika molimo vas da nam pošaljete sliku koja dokazuje da ste posjetili Tajan. Kao dokaz prihvatamo sliku sa jezera Mašica ili kod info centra parka.

Glavni sponzor:


Sponzori projekta:

             

Medijski pokrovitelji: 

        

   


Zato što jedan članak nije dovoljan…

ZAGONETNE KAMENE KUGLE

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content