Zagonetne kamene kugle

BiH Bucket List Challenge

Izazov #32 – Potraži misteriozne kugle kod Zavidovića

Prilikom dodira, dolazi do mijenjanja energetskog polja i kugle i čovjeka, koje postaje svjetlije i veće, te se širi ljudska aura.

Piše: Elma Zećo

Rijetka je pojava kamenih kugli u svijetu. Uz Kostariku i Meksiko na listi zemalja u kojima su pronađene također je Bosna i Hercegovina, gdje je na jedanaest različitih lokacija općine Zavidovići otkriveno više od 50 kamenih kugli.

Nezapamćena oluja

Kao najveće nalazište u Evropi – lokalitet s više od 20 kugli – izdvaja se selo Grab-Mećevići, dva kilometra od Zavidovića, dok se u mjestu Podubravlje nalazi jedna, ali najmasivnija kamena kugla na svijetu: njen radijus se kreće između 1,20 do 1,50 metara, te se pretpostavlja da teži oko 35 tona.

Prema tvrdnjama jednog od starijih mještana, kamene kugle u Dubokom potoku prouzrokovala je velika i do tada nezapamćena oluja koja se desila još 1933. godine.

“Ozbiljnija pažnja kamenim kuglama počela se posvećivati 2006. godine”, kaže nam Sanda Berberkić, stručna saradnica iz Turističke zajednice Zeničko-dobojskog kantona.

“Poslije urađenih istraživanja nekoliko radiestezista, koji su mjerili utjecaj energije kamenih kugli na bioenergetsko polje posjetilaca, moglo se čuti da je izveden zaključak da u slučaju interakcije čovjeka i kamene kugle dolazi do mijenjanja energetskog polja i kugle i čovjeka, koje postaje svjetlije i veće. Također, da se javlja širenje ljudske aure u dodiru s kuglom.”

Vještine drevnih graditelja

Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca” radila je fizičko-hemijske analize uzoraka s četiri oštećene kamene kugle iz Zavidovića kao i obližnjeg stjenskog materijala.

“Tada se došlo do spoznaje da kamene kugle imaju mangan, koji se danas koristi za poboljšanje čvrstoće, kao i kalcijum oksid, koji je osnova za vezivni materijal. Čini se da su drevni graditelji imali tehnologiju topljenja prirodnog stjenskog materijala, potom bi dodavali aditive za poboljšanje osobina i vezivni materijal. Rezultat su bile čvrste i perfektno sferične kugle.”

Dok jedni tvrde da su kugle ostaci meteorita koji su nekada davno pali na ova područja, drugi smatraju da su kugle zapravo djelo neke drevne civilizacije, a treći su mišljenja da se radi o prirodnoj pojavi nastaloj nakon povlačenja glečera. Neovisno o njihovom nastanku, svi stručnjaci su u jednom saglasni, a to je da ove kamene kugle i dalje predstavljaju fenomen kojem se dive svi oni koji su imali priliku vidjeti ih.

O kamenim kuglama u Zavidovićima brinu se Udruženje “Kamene kugle” iz ovog grada te pomenuta fondacija. Nalazišta su izuzetno posjećena stalno bilježeći porast broja posjetitelja, naročito stranih.

 

BiH Bucket List Challenge

Izazov #32 – Potraži misteriozne kugle kod Zavidovića

Napomena: Dozvoljeno je objaviti sliku na kojoj niste prisutni, ali prije proglašenja pobjednika molimo vas da nam pošaljete sliku koja dokazuje da ste pronašli kugle.

Glavni sponzor:

Sponzori projekta:

             

Medijski pokrovitelji: 

        

   

 

 

Zato što jedan članak nije dovoljan…

SPOMENIK PRIRODE TAJAN

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content