Petnaest stvari koje niste znali o Dubaiu

Kombinacija zadivljujućih arhitektonskih struktura, šopinga i pješčanih plaža čine Dubai jednom od najpoželjnijih turističkih destinacija. U nastavku članka pročitajte nekoliko stvari koje možda niste znali o ovom gradu.

Foto: Pixabay – enjoytheworld

Dubai nema sistem uličnih adresa, i pošta ide preko sandučića za poštu (poštanskog pretinca) a ako žele da im nešto dođe na kućnu adresu, moraju na koverti nalijepiti kartu i nacrtati pravac.

Dubai nema centar grada, to je zapravo samo jedna glavna ulica Sheikh Zayed road u kojoj se nalazi sve. Pod Downtown Dubai se podrazumijeva područje oko Dubai malla.

Oko 85% stanovnika u Dubaiju su stranci. Ne postoji način da dobijete državljanstvo UAE po bilo kojem osnovu. Lokalno stanovništvo uživa sve moguće povlastice koje možete zamisliti. Naprimjer, ukoliko se razboli neko od njih i potrebna mu je operacija ili liječenje bilo gdje u svijetu, šeik Mohammad plaća sve troškove i to ne samo pacijentu već i njegovoj porodici ukoliko žele da otputuju s njim. Nadalje, djeca “lokalaca” mogu studirati gdje god žele, na bilo kojem univerzitetu u svijetu. Svaki od “lokalaca” ima vilu od 250 do 500 metara kvadratnih, koju im je poklonio šeik Mohammad.

Nema saveznog poreza na dohodak za fizička lica u Dubaiju. Zahvaljujući ovakvoj politici poslovanja, u Dubaiju egzistiraju i rade najveće svjetske kompanije, banke, fabrike. Zato u Dubaiju živi 18.000 milionera i hiljadu milijardera, što ga čini rekorderom i po ovom osnovu.

Od 2008. godine, izgradilo se niz tematskih parkova u Dubailand-u. Svi su već čuli za umjetni otok u obliku palme izgrađen u potpunosti od pijeska koji se stalno mijenja kako se zrnca pijeska premještaju pa mu palmine grane uvijek imaju drugačiji oblik ili su okrenute na različite strane, a na vrhu tog umjetnog palminog otoka je hotel Atlantis.

Madinat Jumeirah, masivni „resort“ spoj je dva hotela, 29 ljetnikovaca, 40 restorana i taxi brodice koje prevoze posjetitelje kroz svoje civilizacijske prometnice prirodne morske vode.

Dubai slavi nacionalni dan 2. decembra, na dan kada su Ujedinjeni Arapski Emirati postali nezavisni od Velike Britanije, 1971. godine.

Prosječna ljetna temperatura iznosi oko 40 stepeni, dok srednja prosječna temperatura obično iznosi 23,9 stepeni. To je zbog toga što je grad blizu pustinjskim dinama.

Dubai je jedan od sigurnijjih gradova na svijetu. Stopa kriminala je iznimno niska, jer u grad mogu doći samo turisti ili oni koji imaju osiguran posao i o svima se vodi opsežna dokumentacija.

Ako se ljubite u javnosti mogu vas uhititi. 2010. godine jedan par je proveo mjesec dana u zatvoru, nakon što su ih vidjeli da se ljube u restoranu.

Burj Khalifa koja sa svojih 868 metara visine i 160 spratova predstavlja vrhunac uspjeha inžinjera, arhitekata i građevinskih radnika. Noćenje u hotelu košta 2000 $, a privatni batleri su dostupni svakom gostu 24 sata dnevno. Ova zgrada sama drži nekoliko rekorda koji su zabilježeni u Guinnesovoj knjizi rekorda. Najviša zgrada na svijetu, najviši bazen na svijetu, najviše pozicionirana bolnica na svijetu, a u ovoj zgradi se nalazi i najbrži lift na svijetu koji vas od podnožja do vrha zgrade doveze za 58 sekundi.

U zakon je ugrađeno da se u Dubaiju ne smiju napraviti dva ista nebodera (ukoliko nisu tzv. tornjevi blizanci)

Dubai je rekorder i u nekim drugim stvarima poput visine jarbola za zastavu. Ovaj jarbol na kojem ponosno vihori zastava UAE visok je 168 metara, a za njegovu izgradnju utrošeno je osam miliona eura.

Terminal 3 na DuBai International Airport je najveći terminal u svijetu, a druga zgrada po redu u svijetu kada je riječ o površini.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content