Pisani spomenik Varešu: O vareškom kraju kroz stoljeća

  Pisani spomenik Varešu: O vareškom kraju kroz stoljeća

  U sklopu manifestacije “Napretkovi dani” u srijedu, 3. februara 2021. godine s početkom u 19 sati u Umjetničkoj galeriji “Kristian Kreković” u Tuzli bit će predstavljena monografija “Vareš i Vareški kraj kroz stoljeća” u organizaciji sa HKD Napredak podružnica Vareš.

  Vareš

  Cjelokupan tekst u monografiji djelo je uglednog književnika Željka Ivankovića, rodom Varešanina, koji je i urednik ovog djela. Za fotografije i ostale likovne priloge odgovoran je glavni urednik Mladenko Marijanović. Dizajn omota i grafički urednik monografije uradio je Mladen Divković (danas pokojni). A kao dodatni segment monografije može se spomenuti i leksikon vareških uglednika na kome je radio student Vladimir Ruf.

  Izlagači na promociji bit će autor monografije Željko Ivanković i urednik fotografije u knjizi Miljenko Marijanović urednik vareškoga mjesečnika “Bobovac” i tajnik Napretkove podružnice u Varešu.

  “Fotomonografija Vareša bila je san prethodnih generacija ovoga kraja, ali unatoč znatno boljoj ekonomskoj situaciji (posebno u vrijeme industrijskog uspona Vareša 1960-ih i 1970-ih godina prošlog stoljeća) nije se uspjelo realizirati taj projekt, pa dijelom i zbog ideoloških razloga jer je povijest Vareša najviše obilježena utjecajem franjevaca i brojnih drugih osoba koje su dolazile iz hrvatskoga i katoličkog korpusa. Vareš ima zastupljene i druge dvije nacionalne i vjerske komponente, što je sve zajedno u monografiji razmjerno predočeno i ona predstavlja zaista cjelovit pisani spomenik vareškom području, ujedno dajući značajan doprinos historiografiji Bosne i Hercegovine. U svakom slučaju smatra se da je objavom ove knjige Vareš dobio legitimaciju kakve se ne bi postidjela znatno veća i bogatija mjesta, ali takva je zapravo i vareška povijest”, izjavio je Miljenko Marijanović.

  Fotomonografija, kako sugerira i sam naslov, obuhvaća ukupnu historiju vareških prostora (političku, privrednu i kulturnu historiju), ne samo od vremena postanka imena Vareš i ne samo u današnjim granicama općine Vareš. U knjizi su obrađene sve historijske mijene i ona obuhvata sve historijski relevantne ličnosti, odnosno svako vareško ime širega društvenog značaja u svim oblastima života i rada.

  Monografija ima gotovo 400 stranica, podijeljena je na 65 tematskih cjelina, popraćena s više od 600 fotografija i ilustracija te odgovarajućim naučnim aparatom, a obogaćena je i dodatkom – Leksikonom uglednih Varešana.

  Na knjizi je četiri godine radio petočlani tim i to u cijelosti vareški tim. A kao nakladnik iza projekta je stala vareška podružnica HKD “Napredak” sa svojim već stečenim iskustvom na tom polju još od 1995. godine.