Plitvička jezera – čarolija prirode

Nacionalni park Plitvička jezera u Hrvatskoj ubraja se u najljepše prirodne atrakcije u Evropi i nije ni čudo da je zajedno sa  velikim šumskim kompleksom koji ga okružuje, proglašen nacionalnim parkom 1949., a trideset godina kasnije, 1979 godine, među prvima u svijetu, upisan je i na UNESCO-ov popis svjetske baštine.

Foto: Emira Azganović

Nacionalni park Plitvička jezera sastoji se od 16 međusobno povezanih jezera, nastalih tvorbom sedre i pregrađivanjem riječnoga korita pa se jezera stepenasto prelijevaju i silaze jedno u drugo, što ih čini jednom od najljepših prirodnih atrakcija u Evropi.

Mnogobrojne rječice i potoci slijevaju se u jezera koja su  međusobno spojena kaskadama i vodopadima. Ovdje izvire i rijeka Korana.

Foto: Emira Azganović

Gornja i Donja jezera

Jezera se dijele na Gornja i Donja jezera. Gornja jezera su: Prošćansko jezero, Ciginovac, Okrugljak, Batinovac, Veliko jezero, Malo jezero, Vir, Galovac, Milino jezero, Gradinsko jezero, Veliki Burget i Kozjak. Razlika u nadmorskoj visini između prvog i zadnjeg, Prošćanskog jezera i Kozjaka, iznosi 100 m. Ova dva jezera ujedno su i najveća jezera Nacionalnog parka. Čitava istočna strana jezera Galovac, dužine oko 200 m, značajna je po brojnim slapovima – zvanim Prštavci.

Jezero Kozjak

Prije otprilike 400 godina jezero Kozjak bilo je podijeljeno u dva jezera koja su bila odvojena slapom visine oko 40 m. Međutim, sedrena barijera na kraju jezera Kozjak rasla je puno brže nego barijera koja ga je razdvajala. Na taj način se podizala razina vode jezera i postupno prekrivala slap. Kada je barijera bila potopljena, jezero se spojilo u jedno, koje je danas najveće jezero parka s 81,5 hektara površine. Na jezeru se nalazi i Štefanijin otok, dužine 275 m, širine oko 60 m, kojem možete bliže prići ako iznajmite čamac i sami  veslate do njega i okolnih, manjih vodopada.

Donja jezera su: Milanovac, Gavanovac, Kaluđerovac i  Novakovića Brod. Obilazak stazom oko donjih jezera traje 2-3 sata dok ona koja obuhvaća i gornja traje oko 5-6 sati.
Jedan od najljepših slapova na Plitvicama – slap između Milanovca i Gavanovca nazvan je “slap Milke Trnine” po hrvatskoj opernoj primadoni.

Foto: Emira Azganović

Niz vapnenačku liticu sa visine od 78 m obrušava se voda potoka Plitvica od kojeg nastaje Veliki vodopad, najviši od svih vodopada u Hrvatskoj. Na suprotnoj strani nalazi se vidikovac odakle se pruža pogled na Veliki vodopad u njegovoj impozantnoj veličini, što je ujedno i jedna od najljepših slika čitavog kompleksa.

Park je okružen gustim šumama koja je dom ugroženoga smeđeg medvjeda, vukova, 160 vrsta ptica i mnogih drugih rijetkih životinjske i biljnih vrsta. Prolazeći pored jezera mogu se vidjeti jata riba potpuno  nesvjesnih posjetitelja oko sebe. Ribolov je ovdje, naravno, zabranjen.

Foto: Emira Azganović

Park je uz smaragdno zelena jezera i vodopade omeđen kilometrima dugim drvenim stazama, obilježenim i dobro održavanim, kojima neprestano prolaze rijeke turista iz cijelog svijeta. Najčešće dolaze na jednodnevne izlete sa hrvatske obale, odakle redovno saobraćaju autobusne linije.

Osim jezera i šuma, park krase i mnoge špilje

Foto: Emira Azganović

U Nacionalnom parku Plitvička jezera možete pješačiti, planinariti i voziti bicikl. Plivanje je zabranjeno. Da se ne bi narušio ovaj prirodni sklad u Nacionalnom parku Plitvičkih jezera, za prevoz posjetilaca, koriste se isključivo specijalna vozila – panoramski vozovi  i elektrobrodovi.

Foto: Emira Azganović

Kompleks ima dva službena ulaza odakle postoji nekoliko staza za pješačenje kroz park.Nacionalni park se može posjetiti i u toku zime. Obilazak određuje godišnje doba, odnosno vremenski uvjeti, zato je neophodno odabrati prikladnu odjeću i obuću, što će posjet Plitvičkim jezerima učiniti ugodnijim. Rute obilaska i cjenovnik ulaznica možete vidjeti OVDJE

Emira Azganović

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content