Počiteljska sahat-kula

Sahat kule, visoke i vitke kamene zgrade sa specifičnim prozorima na sve četiri strane, u kojima sat otkucava i pokazuje čaršiji vrijeme, nalaze u većini gradova BiH, pretežno u samom centru uz lokalnu džamiju. Pri dnu svake sahat-kule su vrata. Od njih pa do sata vode tipične starinske strme drvene stepenice, koje su izgrađene uz zidove s malim podestima.

 

Foto: Furaj.ba

Najzanimljiviji objekt u Počitelju je sahat-kula, visoka tvrđava koja se na vrhu brda izdiže iznad grada. Zbog svoje visine ona je bila dom stražarima koji su pazili da ne bi došlo do moguće neprijateljske invazije kroz neretvansku dolinu. Počiteljska sahat-kula se nalazi nedaleko od Šišman Ibrahim pašine džamije i nacionalni je spomenik Bosne i Hercegovine. Sagrađena je ispod džamijskih zidina na mjestu na kojem je primjetna iz gotovo svih obližnjih kuća.

Kako prenosi Hamdija Kreševljaković  oko 1664 podigao je više zgrada u ovom mjestu Počiteljac Ibrahim, ćehaja velikog vezira Fadil-paše Ćuprilića. Naime, on je sagradio medresu, han, banju (hamam), a njegovo je djelo i sahat-kula, o čijem je zvonu bilo govora. Radila je do 1917, kad je s nje skinuto zvono, a kasnije su djeca demontirala sat. Zgrada je u relativno dobrom stanju. Između 1880 i 1905 dva puta je sat na ovoj kuli popravljao mostarski sahačija A v d a g a Bjelevac a o satu su dugo vodili brigu imami počiteljske džamije.

Elvira Leka, Furaj.ba

Zato što jedan članak nije dovoljan….

STOLAČKA SAHAT KULA

SARAJEVSKA SAHAT KULA

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content