Pogled iz zraka na Rimski most u zimskom ruhu

Video Rimskog mosta koji je napravila grupa entuzijasta My Bosnia and Herzegovina ostavlja bez daha. Zimska idila na obali rijeke Bosne podsjeća nas na ljepote Sarajeva, ali i cijele Bosne i Hercegovine, na koje možemo biti ponosni!

https://www.facebook.com/mybosniaandherzegovina/videos/353414825248507/

Kameni most s lukovima, preko rijeke Bosne, sagrađen je u osmanskom vremenu, početkom 16 vijeka. Sagradio ga je Rustem – paša Okupović, zet Sulejmana Veličanstvenog. Nalazi se u sarajevskom naselju Ilidža, podno olimpijskih planina Igman i Bjelašnica, na prostorima nekadašnjeg starorimskog gradskog naselja. Most se može vidjeti ako se vozi magistralnom cestom od Blažuja prema Ilidži. Nalazi se odmah pored puta, s desne strane.

Ime Rimski, taj turski most ima zahvaliti upravo svojoj lokaciji. Most je izgrađen od klesanog kamena i oblikovan je kao niska polegla građevina na sedam lukova. Lukovi su visinski nešto niži na krajevima i rastu prema sredini, pa tako imamo karakterističan, blago ispupčen, oblik ovoga mosta. Dužina mu iznosi oko 40 metara, a širina 4,5 metara.

Pretpostavlja se da je današnji most, građen na temeljima starog rimskog mosta. Postoji i drugo mišljenje – da su u njega ugrađivani kameni blokovi ostataka rimskog naselja Aquae Sulphurae, pa je tako i dobio svoje ime. Kako god, predstavlja lijep i dragocjen spomenik ovdašnjeg graditeljstva.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content