Poklon Zenici za 585. rođendan: Besplatna turistička tura

  Poklon Zenici za 585. rođendan: Besplatna turistička tura

  U povodu 585. rođendana grada Zenice, Udruženje Azimuth 135 organizira tradicionalnu besplatnu tematsku turistički turu “Socijalistička arhitektura Zenice”.

  Poklon je to gradu, sugrađanima, ali i gostima, peti put zaredom, od turističkog i planinarskog vodiča Afana Abazovića.

  Prošle, 2020. godine, turu su zbog pandemije koronavirusa realizirali preko direktnog prijenosa na Facebooku i 360° Kamernom, što je bila prva takva tura u Bosni i Hercegovini, koju je pratilo preko 2.500 korisnika.

  Ovaj put, tema ture je socijalistička arhitektura Zenice, grada koji je svoj današnji oblik dobio u periodu između kraja Drugog svjetskog rata (1945) i početka agresije i Odbrambeno-oslobodilačkog rata (1992), a ponajviše radi Generalnog urbanističkog plana iz 1955. godine, autora prof. dr Juraja Neidharta.

  Tura će se izvesti na Dan grada Zenice, u subotu, 20. marta 2021. godine, sa početkom u 10 sati na dobro prepoznatljivoj lokaciji svim stanovnicima Zenice, “kod Sata”, odnosno kod robne kuće “Bosna”.

  Odatle će se kolona, sa usputnim zaustavljanjima kraj bitnih objekata, kretati sljedećim ulicama: Trg Alije Izetbegovića – Titova ulica – Islambegovića put – Trg Bosne i Hercegovine – Branilaca Bosne – Školska – Park Kulina bana – sjeverna strana Stadiona – Dr Abdulaziza-Aska Borića – Stanični trg, nakon čega će se turisti razići po svojim pravcima.

  Učešće je u potpunosti besplatno. Prijave nisu potrebne. Poželjno je prisustvo djece sa roditeljima i omladine samostalno ili u organizovanim grupama, uz poštovanje higijensko-epidemijskih mjera o distanci i maskama. Mogućnost za postavljanje pitanja bit će data nakon kraja prezentacije na svakoj tački.

  Organizovane grupe, poput škola ili fakulteta, trebale bi svoje učešće najaviti, sa okvirnim brojem učesnika.
  Preporučuje se obuvanje udobne i razgažene obuće.
  Dužina hoda je oko 4 km, a tura bi trebala trajati oko 3 sata. U toku cijele ture, vodič će biti ozvučen. Starijim osobama preporučuje se da ponesu sklopive stolice.
  Mole se učesnici da osobama sa posebnim potrebama pruže pomoć pri hodu, te time pokažu ljudsku solidarnost.

  Zainteresovani mediji će imati mogućnost za dobijanje izjave 10 minuta prije početka ture na početnoj tački. U toku ture, iz objektivnih razloga, vodič neće biti u mogućnosti davati izjave.
  Privredni subjekti, naročito oni iz Zenice, koji žele sponzorisati ovu turu, mogu to učiniti u kontaktu sa organizatorom. Prilika je, za to, izvanredna.


  Sve informacije se mogu dobiti na GSM/Viber/WhatsApp +38762107719 (Afan Abazović)


  10 razloga zašto posjetiti Zenicu