Ponovni porast uprkos globalnoj krizi – 237 novih međunarodnih kompanija u Beču

U Beču se u prošloj godini doselilo ukupno 237 novih međunarodnih kompanija. Prednosti austrijske metropole kao lokacije poslovanja poput sigurnosti i stabilnog ekonomskog okruženja su se posebno u vremenima globalne krize pokazale privlačnim za strane kompanije.

Foto: Regina Huegli

Nove međunarodne firme su u 2022. godini pokrenule oko 110 miliona investicija i otvorile više od 1.100 radnih mjesta. Na bečko tržište je došlo najviše kompanija iz sektora prirodnih nauka i ICT-a (informacione i komunikacione tehnologije).

“Bilans stanja za 2022. godinu još jednom pokazuje da Beč nije samo najvažnije ekonomsko središte u Austriji, već i jedna od vodećih poslovnih lokacija u Srednjoistočnoj Evropi”, rekao je Peter Hanke, član gradske vlade zadužen za privredu.

Za kompanije iz zemalja Istočne Evrope, austrijska prijestolnica postaje sve privlačnija. Veliki broj stranih preduzeća nastanilo se iz Češke (11 kompanija), Slovačke (10), Bugarske (4), Mađarske (10), Rumunije (3), Irana (7) i Ukrajine (12). I dalje se najviše stranih preduzeća naselilo iz Njemačke (51 kompanija), a slijede Švicarska (18), Italija (10) i SAD (16). Iz Kine se naselilo ukupno osam kompanija.

“Jedan od razloga je i taj što Beč za mnoge kompanije bude odskočna daska za zapadno i svjetsko tržište”, objašnjava Gerhard Hirczi, direktor Bečke privredne agencije.

Veliku ulogu u pridobijanju stranih kompanija za lokaciju Beč ostvarila je gradska privredna agencija (Vienna Business Agency) u saradnji sa Austrijskom poslovnom agencijom (Austrian Business Agency).

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content