Posjetili smo El Jem, rimski amfiteatar u Tunisu

Ukoliko se odlučite da na ovogodišnje ljetovanje odete u ponovo aktuelni Tunis, ne propustite posjetu amfiteatru u El Džemu iz 3. stoljeća, najvećem rimskom amfiteatru u Africi, drugom po veličini iza čuvenog Coloseuma.

Foto: Furaj.ba

U nekadašnjem antičkom gradu Thysdrusu, malom poljoprivrednom naselju, 60 km južno od čuvenog ljetovališta Sus, izgrađena je u drevna vremena jedna od najkompletnijih rimskih građevina, približivši se svom uzoru, Koloseju u Rimu.

Foto: Furaj.ba

Dok je car Hadrijana (117-138) vladao, El Džem je važio za središte proizvodnje maslinovog ulja.

No Hadrijan nije taj koji je dao izgraditi ovo grandiozno zdanje, već car Gordijan I, a gradnje je počela 238. godine. Zbog političkih sukoba i izostanka finansijske podrške iz Rima, amfiteatar nikada nije dovršen. 

Foto: Furaj.ba

Nakon odlaska Rimljana, služio je kao utvrda, a bio je posljednji bastion Berbera protiv arapskih osvajača. 

Foto: Furaj.ba

Ovaj amfiteatar je u potpunosti izgrađen od kamenih blokova, bez temelja i samostojeći. Njegova veličina i kapacitet čine ga bez sumnje među najvećim
amfiteatrima na svijetu. Jedan je od najsavršenijih primjera rimske arhitekture
amfiteatra, gotovo jednak onoj u Koloseumu u Rimu.

Ispod njega prolaze dva prolaza u kojima su životinje, zatvorenici i gladijatori čuvani prije nego što bi nastupili u krvavoj areni.

Foto: Furaj.ba

Iako danas u El Džemu više ne odjekuje rika divljih zvijeri i borbe gladijatora, tokom jula amfiteatar ponovno oživi uz zvuke simfonijske muzika. Međunarodni festival simfonijske muzike El Jem održava se upravo u ovom veličanstvenom spomeniku, pružajući posjetiteljima jedinstveno iskustvo spajanja historije i umjetnosti.

Također, u amfiteatru se održavaju koncerti, predstave i druge kulturne manifestacije.

Kako onda, tako i sada, prima preko 30 hiljada gledalaca.

Na internetu ćete pronaći i mnoštvo netačnih informacija o njemu – pa da znate: ne, ovdje Russel Crowe nije snimao čuvenog “Gladijatora”, niti je dokazano da od amifteatra dva tunela vode do susjednih gradova Mahdija i Susa.

 

Foto: Furaj.ba

Više informacija i lokalnih legendi o ovom amfiteatru možete čuti od vodiča tokom vašeg putovanja, a posjetu najočuvanijem rimskom amfiteatru nemojte propustiti.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content