Sidi Bou Said: Šetali smo najromantičnijim gradom Tunisa

Sidi Bou Said, očaravajući kutak Tunisa, smješten na brežuljku s kojeg se pruža zadivljujući pogled na Sredozemno more, poznat je i kao „plavo-bijelo selo“. Sa svojim karakterističnim kućama s bijelim fasadama i plavim kupolama, privlači ljubitelje umjetnosti, historije i romantičnih šetnji. Šetali smo njegovim uskim, kamenitim ulicama i osjetili čaroliju ovog mjesta na svakom koraku.

Fotografije i tekst: Emira AZGANOVIĆ

 

Sidi Bou Said je jedno od najposjećenijih turističkih odredišta u Tunisu. Svake godine privlači hiljade turista ali čak i uz gužvu, nekako je istovremeno turistički i neotkriveno. Udaljen je 20 kilometara od užurbanog Tunisa, glavnog grada države Tunis, što ga čini lako dostupnim za jednodnevne izlete iz glavnog grada. Budete li ljetovali u Tunisu, nemojte propustiti priliku da ga posjetite.

Ovo šarmantno selo, inspirisano andaluzijskom arhitekturom, osvaja posjetitelje već na prvi pogled. Kuće su obojene u bijelo, a plave kupole, vrata i prozori daju selu jedinstven izgled. Mediteranski šarm osjeća se u svakom kutku. Mirisi začina šire se zrakom, dok muzika dopire iz lokalnih restorana. Trgovine sa suvenirima, tradicionalnim tuniškim tepisima, ručno rađenim nakitom i keramikom dodatno obogaćuju atmosferu. Sve vrvi životom.

Svaki kutak skriva posebnu ljepotu, od unikatnih vrata nalik onima iz orijentalnih bajki, preko malih, intimnih vrtova, do balkona s prekrasnim kovanim željeznim ogradama. Moucharabieh, drveni rešetkasti paravani, kod nas poznati kao mušebci, skrivaju od pogleda i održavaju kuće ugodno hladnima tokom ljetnih vrućina.

Od svih plavih detalja, posebnu pažnju privlače vrata s lukom, uglavnom plava. Uokvirena grmovima bugenvila i geranija, poznatih po jarkim bojama i raskošnom izgledu, stvaraju skladan kontrast plavo-bijeloj arhitekturi i služe kao savršena pozadina za fotografisanje. Šetnja ulicama otkriva povremena iznenađenja u vidu crvenih i žutih vrata, koja dodatno obogaćuju kontrast ovog predivnog mjesta.

Miris Jasmina

Mali cvijet jasmina, s nježnim bijelim laticama i očaravajućim mirisom, također krasi ulice Sidi Bou Saida. Jasmin je nacionalni cvijet Tunisa i simbolizira jednostavnost, spokoj, čistoću i sreću. Tunižani su izuzetno vezani za svoj nacionalni cvijet, pa se jasmini sade širom zemlje. Arapski jasmin ima duboku simboliku, uključujući vjerovanje da donosi sreću, označava čistoću, te služi kao simbol ljubavi, ljepote i romantike.

Dok prolazite pored stabala jasmina, teško je odoljeti ne ubrati cvijet i zakačiti ga iza uha, kako biste stalno uživali u njegovom mirisu.

Ovo slikovito selo bilo je izvor inspiracije mnogim umjetnicima te je dom brojnim galerijama koje izlažu djela lokalnih i međunarodnih slikara. Posjetitelji mogu uživati u brojnim galerijama i radionicama gdje se mogu razgledati i kupiti jedinstvena umjetnička djela. 

Mjesto je Nazvano je po Sidi Bou Saidu, islamskom mistiku iz 13. stoljeća. koji se povukao u tvrđavu na vrhu brda. Vjerovalo se da njegovo prisustvo štiti Tunis od morskih napada, a njegova grobnica, koja i dalje privlači hodočasnike, svjedoči o njegovoj važnosti, iako je značajno oštećena u požaru 2012. godine. U njegovu čast izgrađene su brojne zgrade sa kupolama.

Početkom 20. stoljeća, francuski barun Rodolphe d’Erlanger, muzikolog i pokrovitelj umjetnosti, preselio se u Sidi Bou Said. Njegova palata na vrhu brda, Dar Ennejma Ezzhara (poznata kao “Zvijezda Venera” ili “Svjetlucava zvijezda”), postala je središte okupljanja mnogih muzičara, umjetnika i pisaca tog vremena. Danas je ova palata pretvorena u Muzej arapske i mediteranske muzike, čuvajući kulturno naslijeđe i umjetnički duh mjesta.

Također, mnogi posjetitelji rado odlaze na vidikovac odakle se pruža spektakularan pogled na tirkizno Sredozemno more. Bezbroj stepenica okruženih šumama kaktusa vodi do plaže i male, šarmantne marine.

Pored skromnih kuća, Sidi Bou Said ima i impresivne dvorce koje su gradili ugledni građani još od 19. stoljeća. Sve u svemu, ovaj grad nudi obilje užitaka za sve ljubitelje arhitekture i mediteranske atmosfere.

U Tunis smo putovali s agencijom ELIT TRAVEL koja već 16 godina građane Bosne i Hercegovine vodi na ovu destinaciju. Vodič, Tunižanin, koji govori bosanski jezik dodatni je plus ove agencije.

www.elitetravel.ba

info@elitetravel.ba

033/573-340; 341

061/567-700

Zato što jedan članak nije dovoljan….

POSJETILI SMO EL JEM, RIMSKI AMFITEATAR U TUNISU

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content