Muzej osmanskih sultana na otvorenom u Bilećiku

Ukoliko posjetite Bilečik u Turskoj, posebno će vas se dojmiti historijski Muzej osmanskih sultana koji je ukrašen spisima i slikama koji opisuju živote svih 36 vladara jednog od najmoćnijih carstava u historiji. To je pravi obrazovni muzej na otvorenom.

Foto: Furaj.ba

Pojas je smješten u blizini grobnice Şeyha Edebalija, a historijska traka duga 200 metara sadrži sve što trebate znati od prvog do posljednjeg sultana. Ovdje vas dočekuje prekrasno historijsko blago izloženo na plavim keramičkim pločicama iz Iznika, što čini cijeli ambijent još ljepšim.

Pojas započinje portretom i informacijama o Ertuğrulu Gaziji još prije osnivanja Osmanskog carstva, a proteže se do Vahdettina. Iako Ertuğrul Gazi i Čelebi Mehmet nisu bili sultani, oni se također nalaze ovdje jer su bili gradivni elementi na prijelomnim tačkama nekada velikog carstva.

Osman-beg je prvi sultan i odatle počnite svoju šetnju. Zatim slijedi portret Orhan-bega, a tu su i džamije koje je on sagradio, pa portret Murata I i priča o sultanatu, a onda slijedi Yıldırım Beyazıt.

Foto: Furaj.ba

Saznat ćete mnoge informacije, poput tih da je Istanbul bio pod opsadom četiri puta. Tada se država, koja je ušla u Interregnum, ponovo uspravila naporima Čelebija Mehmeta. Onda slijedi portret Murata II i njegova abdikacija sinu.

Od početka do kraja, pored portreta svakog sultana, nalaze se i historijske građevine koje je sagradio i ratovi u kojima je učestvovao.

Foto: Furaj.ba

Portret Fatiha sultana Mehmeta, koji je osvojio Istanbul u svojoj 21. godini je najrealističniji. Bio je prvi sultan kome je slavni slikar uradio portret.

Foto: Furaj.ba

Obilazeći Muzej osmanskih sultana osjećate se kao da obilazite stranice udžbenika historije, a ona zapravo i služi kao vodič posebno namijenjen za studente. Kao i u mnogim drugim zemljama sa bogatom historijom, ljudima se često dešava da brkaju redoslijed sultanovog stupanja na prijestolje i kojem sultanu pripadaju inovacije, no ovdje studenti, domaći i strani turisti doživljavaju svaki detalj kao da se mogu teleportirati u taj period.

Historijske informacije studenti savladaju ovako na trajniji način, zahvaljujući vizuelnim i audiotehnologijama.

Nakon što ovom trakom učvrstite historijsko znanje koje ste pomalo mogli čuti i u školi, red je da obiđete i grobnicu šeika Edebalija.

Muzej smo posjetili po pozivu Ministarstva kulture i turizma Republike Turske u sklopu sedmodnevne press ture “Prijestolnice Osmanskog carstva”. Posjetili smo Belićek, mjesto osnivanja i četiri prijestolnice Osmanskog carstva: Bursu, Edirne, Iznik i Istanbul.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content