Posjetili smo očaravajuće okruženje Jajca – Plivska jezera i vodenice

Uvjerili smo se proteklog vikenda zašto je američki magazin Thrillist uvrstio Jajce na listu najljepših malih gradića na svijetu koji svojom ljepotom i neobičnošću ostavljaju putnike bez daha.

Foto: Furaj.ba

Posjetili smo ga ponovo, a Jajce nas je dočekalo u najljepšem ruhu – suncem okupano, s uređenim i čistim obalama i parkovima, veselim žamorom vedrih ljudi i hukom rijeke, i s mnoštvo toga za vidjeti…

Pored starog dijela grada i nezaobilaznog vodopada u njegovom srcu, simbola grada, posjetili smo i prekrasna Plivska jezera sa kompleksom mlinоva na rijeci Plivi kod Jajca koji su proglašeni nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Plivska jezera; Foto: Furaj.ba

Svega pet kilometara od Jajca smjestila su se Plivska jezera – Veliko i Malo jezero, najveća prirodna jezera u Bosni i Hercegovini, pogodna za razvoj svih sportova na vodi na kojima se može provesti vrlo uzbudljivo ljeto.

Pored famoznog vodopada na kojem se u Jajcu odvija ljetna manifestacija skokova, Plivska jezera su također okosnica turističke ponude grada.

Vodenice/mlinčići na Plivskim jezerima; Foto: Furaj.ba

Između njih, na sedrenim pragovima, izgrađene su zanimljive vodenice popularno nazvane mlinčići. Njih dvadeset djela su lokalnih tesara i ovdje postoje još od srednjeg vijeka. Austro-Ugarska ih je čak koristila kao motiv za zvaničnu razglednicu monarhije.

Pogledajte šta smo zabilježili prilikom posjete ovoj prekrasnoj prirodnoj ljepoti u našoj fotogaleriji:


Zato što jedan članak nije dovoljan…

10 RAZLOGA ZAŠTO POSJETITI JAJCE

JEDINSTVENA ATRAKCIJA: ZIPLINE PREKO VODOPADA U JAJCU

UZBUDLJIVO LJETO U JAJCU

STARE BOSANSKE KUĆE U JAJCU

KATAKOMBE U JAJCU

ĆAMIL SIJARIĆ: NIJEDAN GRAD U BOSNI NIJE TOLIKO LIJEP NI BOSANSKI KAO ŠTO JE JAJCE

Šta još vidjeti u Jajcu provjerite na ovom linku!

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content