Kontakt
Marketing
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
  • NASLOVNA
  • Zavrti Globus
  • Bosna i Hercegovina ❤
    • Banja Luka
    • Bihać
    • Blagaj
    • Bugojno
    • Bosanska Krupa
    • Brčko
    • Cazin
    • Foča
    • Goražde
    • Gradačac
    • Jajce
    • Konjic
    • Kraljeva Sutjeska
    • Kreševo
    • Ljubuški
    • Mostar
    • Neum
    • Ostrožac
    • Sanski Most
    • Sarajevo
    • ⚫ Sarajevo Ljubavi moja
    • Srebrenica
    • Stolac
    • Travnik
    • Trebinje
    • Tuzla
    • Vareš
    • Velika Kladuša
    • Višegrad
    • Visoko
    • ⚫ Zemlja u Obliku Srca
    • Zenica
    • Bjelašnica
    • Fojnica
    • Gradačac
    • Počitelj
    • Sarajevo
  • Furaj Planetom
    • Razglednica
    • Korisne Informacije
    • Kuhinja
    • Neobični Muzeji
    • Putopisi
    • Zanimljivosti
  • Magazin
    • Intervjui
    • Kolumne
    • Moj Život u Inostranstvu
    • Fotografi
    • U nastavcima
    • Uspješne priče
  • Vikend Planer
    • ⚫ Nacionalni parkovi
      • NP Kozara
      • NP Sutjeska
      • NP Una
    • ⚫ Planine
      • Vlašić
      • Jahorina
      • Bjelašnica
      • Igman
    • Izletišta
    • Sport i rekreacija
    • Ski centri
    • Vikend s psom
  • Furaj.ba projekti
    • BiH Bucket list challenge 2021
    • Konkursi i Nagradne Igre
  • Novosti
    • Aktuelna ponuda putovanja
    • Održivi razvoj
  • EnglishEnglish
Kontakt
Marketing
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
  • NASLOVNA
  • Zavrti Globus
  • Bosna i Hercegovina ❤
    • Banja Luka
    • Bihać
    • Blagaj
    • Bugojno
    • Bosanska Krupa
    • Brčko
    • Cazin
    • Foča
    • Goražde
    • Gradačac
    • Jajce
    • Konjic
    • Kraljeva Sutjeska
    • Kreševo
    • Ljubuški
    • Mostar
    • Neum
    • Ostrožac
    • Sanski Most
    • Sarajevo
    • ⚫ Sarajevo Ljubavi moja
    • Srebrenica
    • Stolac
    • Travnik
    • Trebinje
    • Tuzla
    • Vareš
    • Velika Kladuša
    • Višegrad
    • Visoko
    • ⚫ Zemlja u Obliku Srca
    • Zenica
    • Bjelašnica
    • Fojnica
    • Gradačac
    • Počitelj
    • Sarajevo
  • Furaj Planetom
    • Razglednica
    • Korisne Informacije
    • Kuhinja
    • Neobični Muzeji
    • Putopisi
    • Zanimljivosti
  • Magazin
    • Intervjui
    • Kolumne
    • Moj Život u Inostranstvu
    • Fotografi
    • U nastavcima
    • Uspješne priče
  • Vikend Planer
    • ⚫ Nacionalni parkovi
      • NP Kozara
      • NP Sutjeska
      • NP Una
    • ⚫ Planine
      • Vlašić
      • Jahorina
      • Bjelašnica
      • Igman
    • Izletišta
    • Sport i rekreacija
    • Ski centri
    • Vikend s psom
  • Furaj.ba projekti
    • BiH Bucket list challenge 2021
    • Konkursi i Nagradne Igre
  • Novosti
    • Aktuelna ponuda putovanja
    • Održivi razvoj
  1. Home
  2. Furaj Planetom
  3. Potica – slovenačka štrudla
 Potica – slovenačka štrudla
Furaj Planetom Kuhinja

Potica – slovenačka štrudla

by Furaj.ba 3 min read

AA

Potica zauzima prvo mjesto među tradicionalnim kolačima u Sloveniji

Radi se o rolanom pecivu koje se pravi od dignutog tijesta, a puni se s bilo kojim od mnogobrojnih punjenja na izboru. Slovenske domaćice također vole peći potice i kada nisu praznici kako bi počastile svoje najmilije. Nije ih lako napraviti. Potrebno je taman dovoljno punjenja i taman dovoljno tijesta. Poznato je više od 80 različitih vrsta punjenja.

Najkarakterističnije slovenske potice izrađene su od oraha, lješnika, zmijske trave, sjemena maka, svježeg sira i drugih punjenja. Potica je svečani kolač i može se peći na dva načina: u pećnici ili direktno na ognjištu.

Tradicionalni slovenski recept za poticu od oraha:

Sastojci

Za dizano tijesto:
– 1 kg brašna
– 30 g svježeg kvasca
– 3-4 žumanjka
– 300 ml mlake vode
– 120 g maslaca
– 1 kašičica soli
– 2 kašike šećera
– masnoća za podmazivanje pleha

Za punjenje:
– 600-700 g oraha
– 200 g meda
– 50 g šećera
– 100-200 ml mlijeka
– 1 jaje
– cimet

Foto: I feel Slovenia

Priprema

Tijesto mora biti pripremljeno u toploj sobi. Pomiješajte brašno s kašičicom soli, a kvasac pomiješajte s kašičicom šećera, dvije kašike brašna i 50 ml mlake vode ili mlijeka. Ostavite na toplom mjestu da se digne. Napravite rupu u sredini brašna, pa u nju dodajte umućene žumanjke, kvasac, rastopljeni maslac i šećer. Dodajte mlaku vodu uz miješanje. Mijesite tijesto 15 minuta, ili dok se ne pojave mjehurići i tijesto se počne odvajati od zdjele. Pospite malo brašna po tijestu, prekrijte ga pamučnom krpom i ostavite na toplom mjestu da se podigne. Da biste pripremili punjenje, zgnječite ili sameljite orahe i prelijte s malo vrućeg zaslađenog mlijeka. Zagrijte med dok se ne rastopi. Dodajte med i cimet u orahe. Ostavite da se punjenje ohladi. Dodajte jedno ili dva jajeta u punjenje i temeljito promiješajte. Izvaljajte tijesto dok ne bude debljine ½ cm, pa razmažite toplo punjenje po njemu. Namotajte čvrsto i stavite ga u podmazani kalup. Ostavite da se potica polako podigne. Također će se dizati i tokom pečenja. Prije pečenja, premažite poticu s umućenim jajetom. Pecite jedan sat; kada je gotovo, ostavite ga u kalupu još 15 minuta da se ohladi. Po želji posipajte poticu sa šećerom u prahu. Prijatno!

  • 0
    Facebook
  • 0
    Twitter
  • 0
    Linkedin
  • 0
    Viber
  • 0
    Whatsapp
Previous post
Next post
Čitaj više
Intervjui

Vedran Zubić, dobitnik Global Teacher Award 2022 – Nagrađujem đake

30 Januara, 2023
Novosti

SARAJEVO TOURISM SUMMIT 2023

29 Januara, 2023
Novosti

Web3 i blockchain u BiH: Prijavite svoja istraživanja i radove

26 Januara, 2023
Novosti

FIS Europa kup u OC Bjelašnica okupit će najelitnije skijaške

26 Januara, 2023
Pratite nas
  • 34K
    Fans
    34K
    Fans
  • 1.3K
    Followers
    1.3K
    Followers
Newsletter
Povezani TEKSTOVI
Kuhinja

Lavanda – recepti za savršeno ljetno osvježenje

Sladoled, limunada, keksići… Lavanda je jedna od omiljenih mirisnih ljekovitih

Zanimljivosti

Sve dobrobiti čudesne žare koju vole naše nane i bake

Da mogu, naše bi nane žaru ili koprivu proglasile svetom

Zanimljivosti

Recepti naših predaka: Sarajevsko jelo koje je oduševilo Evliju Čelebiju

Tirit-pita, kajmak-baklava i sarajevski ručka-ćurek starinski su recepti naših predaka

MARKETING

IMPRESSUM

KONTAKT

USLOVI KORIŠTENJA

Implemented By HudHudPro ®. All Right Reserved ©.