Prašuma Ravna Vala – jedina u okolini Sarajeva

Bosna i Hercegovina nalazi se među prvih pet zemalja u Evropi s visokim brojem endemskih i reliktnih vrsta, kao što je i prašuma Ravna Vala nadomak Sarajeva.

Ravna Vala je smještena na sjeveroistočnim padinama planine Bjelašnica. Riječ je o jedinstvenom primjeru prašume, netaknute prirode u kojoj čovjek nije imao nikakvu, osim naučnu intervenciju.

Drvna masa te prašume znatno je veća od okolnih šuma, a visina pojedinih stabala je 40 metara. Rasprostranjena je u visinskom intervalu između 1.280 i 1.440 metara nadmorske visine s dominantnom istočnom i jugoistočnom ekspozicijom.

U prašumi Ravna Vala, osim drugih divljih životinja, živi i mrki medvjed koji je je najveća divlja životinja u Bosni i Hercegovini.

Također, u prašumi je strogo zabranjena bilo kakva ljudska intervencija kao što je sječa, odvlačenje iz šume starog, palog drveća, branje šumskog bilja i slično. Kad neko stablo padne pod uticajem snijega i vjetra ili od starosti, ono ostaje u prašumi.

Dopušteno je samo provoditi naučno-stručna istraživanja, uz saglasnost nadležnog preduzeća, te aktivnosti praćenja stanja i promjena koje direktno mogu kazati u kom smjeru idu klimatske promjene na našim prostorima.


Članovi Vlade Kantona Sarajevo posjetili su ponovo Ravnu Valu nakon sjednice Vlade i prezentacije KJP Sarajevo-šume ističući kako je to bogatstvo nadomak grada koje smo svi zajedno dužni i obavezni zaštititi od bilo kojih negativnih uticaja. Prvu posjetu Ravnoj Vali članovi Vlade su zabilježili na manifestaciji povodom Svjetskog dana zaštite okoliša koju je organiziralo preduzeće „Sarajevo – šume“.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content