Pravilno pranje ruku – temelj čistoće i zdravlja

Svjetski dan pranja ruku (Global Handwashing Day) se obilježava 15. oktobra kako bi se ukazalo na važnost redovnog i temeljnog pranja ruku vodom i sapunom.

Pranje ruku se, uz nošenje maski i održavanje fizičke distance, od samog početaka pandemije COVID-19 ističe kao osnovna mjera prevencije širenja zaraze. Da bi pranje ruku pružalo pravu zaštitu, vrlo je važno da se peru pravilno.

Temeljnim i redovnim pranjem ruku sapunom i vodom odstranjujemo mikrorganizme, sprečavamo ulazak mikroorganizama u tijelo putem očiju, nosa i usta što omogućava da ostanemo zdravi. Istraživanja pokazuju da temeljno i redovno pranje ruku može spriječiti 1 od 3 proljeva, i 1 od 5 prehlada ili gripe kao i drugih respiratornih infekcija.

Kada trebam prati ruke?

Prije, tokom i nakon pripremanja hrane, prije jedenja hrane, prije i nakon korištenja toaleta, nakon mijenjanja pelena ili pranja djeteta koje je koristilo toalet, prije i nakon njege osobe koja je bolesna, nakon ispuhivanja nosa, kašljanja ili kihanja, nakon dodirivanja životinje ili čišćenja životinjskog izmeta, nakon dodirivanja smeća, prije i nakon tretiranja povrede ili rane i slično.

Koji je pravilan način pranja ruku?

Pokvasite ruke čistom, tekućom vodom (toplom ili hladnom) i nanesite sapun, protrljajte ruke da bi se stvorila pjena i dobro ih istrljajte; obavezno istrljajte gornji dio ruku, područje između prstiju, kao i ispod noktiju, nastavite trljati ruke najmanje 20 sekundi, dbro isperite ruke pod tekućom vodom, posušite ruke koristeći ubrus.

Ako nema sapuna i čiste tekuće vode? Pranje ruku sapunom i vodom predstavlja najbolji način da se umanji broj mikroorganizama koji se nalaze na njima. Ako vam sapun i voda nisu dostupni, koristite sredstvo za dezinfekciju ruku koje sadrži najmanje 60%-tni alkohol. Ovakva sredstva mogu brzo umanjiti broj mikroorganizama na rukama u određenim situacijama, ali NE MOGU otkloniti sve vrste mikroorganizama.

Sredstva za dezinfekciju ruku nisu djelotvorna kada su ruke vidljivo prljave!

Kako se koristi sredstvo za dezinfekciju ruku?

Nanesite sredstvo na dlan jedne ruke, istrljajte obje ruke i utrljavajte sredstvo na cijelu površinu ruku, uključujući područje između prstiju, sve dok ruke ne postanu suhe.

Pranje ruku treba biti cjeloživotna zdrava navika koja se treba učiti od najranije životne dobi i prakticirati je treba temeljno i redovno kod kuće, u vrtićima, školi, na radnom mjestu, u igri i svim slučajevima kada su ruke potencijalno prljave, saopćeno je iz Službe za školsku higijenu Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content