Prestižna izdavačka kuća izdala monografiju “Geografija BiH”

Prestižna svjetska izdavačka kuća Springer Nature izdala je kompletnu prvu naučnu monografiju “Geografija Bosne i Hercegovine” grupe autora Harisa Gekića, Aide Bidžan-Gekić, Nusreta Dreškovića, Ranka Mirića i Pétera Reményija.

 

Foto: Springer Nature

Izvanredan je to naučni uspjeh profesora Odsjeka za geografiju Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i ogromna promocija naše domovine u svijetu.

“Ova monografija daje sveobuhvatan pregled temeljnih naučnih uvida u geografska obilježja zemlje koja je bila i još uvijek je u središtu geopolitičke bitke velikih svjetskih sila, a posebno susjednih država.

Knjiga predstavlja naučno dokazane rezerve pojedinačnih resursa kao što su: rudna bogatstva, zemljište, šume, flora i fauna, vode i klimatske karakteristike, u potrebnoj meri, putem statističkih pokazatelja i geografskih karata. Autori ukazuju na karakteristike i specifičnosti postojeće međuzavisnosti ekonomskog i političkog razvoja i uticaja prirodnih resursa na prostorni razvoj koji mogu biti korisni potencijalnim investitorima, prostornim planerima, donosiocima odluka, političarima, geografima, studentima, velikoj bosanskohercegovačkoj dijaspori i svima zainteresovanima na području Bosne i Hercegovine. Ova knjiga popunjava prazninu u geografskoj literaturi o Bosni i Hercegovini na engleskom jeziku”, navodi izdavač u opisu knjige.

Monografija je namijenjena istraživačima i naučnicima svih nivoa iz oblasti geografije, geopolitike, historije i srodnih oblasti i svima koji su zainteresovani za ovu zemlju između Istoka i Zapada.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content