Priboj – Domaćinski grad na obali rijeke Lim

Pribojci su gostoljubivi i vrijedni ljudi koji dobronamjerne posjetioce primaju široko otvorenog srca. Uvjerili su se u to mnogi Bosanci i Hercegovci koji su se u proteklom periodu zaputili u ovaj gradić, najbliži granici Bosne i Hercegovine sa Srbijom.

Foto: TZ Priboj

Autorica: Semra Hodžić

Redovna je stanica na putu za Podgoricu, Bar ili Beograd. Poznat je najprije zahvaljujući fabrici legendarnih kamiona, autobusa i prikolica FAP-a koja postoji skoro 70 godina i „Poliesteru“ koji proizvodi predmete od plastičnih masa i dijelove za automobile. 

Ljekovita banja

Foto: TZ Priboj

Samo 5 kilometara od centra grada nalazi se Pribojska Banja, poznata po ljekovitosti termomineralnih izvora. Nalazi se na zaravni iznad desne obale rijeke Lim, na 530 do 550 m nadmorske visine okruženo planinama Starovlaške visije, što ga čini i vazdušnim lječilištem. U samom centru Banje nalazi se više termomineralnih izvora sa temperaturom vode oko 37 °C. Banjska voda se koristi kao pomoćno terapijsko sredstvo, za kupanje i piće, kod svih oblika hroničnog zglobnog i vanzglobnog reumatizma, oboljenja perifernih nerava, kod svih oblika postraumatskih stanja, oboljenja kičmenog stuba, poremećaja periferne cirkulacije, ginekoloških oboljenja, kožnih oboljenja, bolesti organa za varenje itd.

Najveća džamija u Priboju

Foto: Furaj.ba

Najveća i najljepša džamija u pribojskom kraju je Hasan-agina džamija u srcu Starog Priboja. Kada je te davne 1758. godine muselim (upravnik) Hasan-aga, sin Mustafin, dolazio na položaj upravnika pribojske oblasti, on je najprije podigao mesdžid, a ubrzo zatim i munare džamije koja je po njemu nešto kasnije i dobila ime. Hasan-aga je svoj rodni Priboj zadužio mnogo. Pored džamije, u njemu je dao sagraditi i mekteb i neke druge objekte koje je uvakufio 7. jula 1758. godine. Hasan-aga je vječni mir našao u njenom haremu. Stari nišani u dvorištu džamije prema pretpostavkama pripadaju njemu, a ostali njegovim potomcima.

Manastir Svetog Nikole 

Foto: TZ Priboj

Jedan od najznačajnijih episkopskih centara srednjovjekovne Srbije, poznatiji kao manastir Banja kod Priboja, manastir je Svetog Nikole u Dabru izgrađen još u 12. stoljeću. Historija ga prvi put pamti u dokumentima iz 1153. godine pod imenom „manastir u Banji, na Donjem Limu, na granici Raške i Bosne”. Spominje se i 1530. godine u djelima poznatog austrijskog putopisca slovenačkog porijekla Benedikta Kuripešića. Jednu od najvećih obnova manastir je doživeo 1574. godine, kada  je naslikan i životopis na lijevom zidu priprate. 

Dah starih vremena

Foto: TZ Priboj

U kući Stevovića, stare ugledne trgovačke pribojske porodice, smješten je Zavičajni muzej u kojem se čuvaju, izučavaju i prezentiraju umjetničko-historijska djela i kulturna baština Priboja. Posjetioci mogu obići arheološko, etnografsko, umjetničko i historijsko odjeljenje, konzervatorsku radionicu i biblioteku stručne literature. Sjedište etnografskog odjeljenja je Etno kuća (kuća Jevđevića) na Zelencu, jedna od najstarijih sačuvanih gradskih zgrada u Priboju, čija je gradnja započeta 1872. a završena 1876. godine. Svima koji žele osjetiti dah starih vremena i upoznati tradiciju pribojskog područja širom su otvorena vrata ove kuće koju je pravio Vukola Jevđević, jedan od prota tog doba koji je držao pribojsku parohiju u vrijeme kada u Priboju nije bilo crkve. Stilom i arhitekturom nije to neka posebna građevina, već obična seoska kuća, svedena na gradski nivo, u kojoj je prvi put umjesto ognjišta postavljen kamin.

Potpećko jezero

Foto: TZ Priboj

Od Priboja do Prijepolja smjestilo se Potpećko jezero, vještačko jezero podignuto na rijeci Lim za potrebe hidroelektrane Potpeć. Jezero se nalazi dva kilometra od Pribojske Banje, dugo je oko 20 kilometara sa ukupnom površinom od oko sedam kilometara kvadratnih, a dubine 40 metara. Ljubitelji ribolova mogu u njemu pecati ribe poput smuđa, soma i jezerske pastrmke. Na jezeru se nalazi i vrlo atraktivno ribarsko naselje, koje osim ribara rado posjećuju izletnici koji tu žele uživati u prirodi, roštiljati itd. U blizini jezera nalazi se i pruga Beograd – Bar.

Srednjovjekovni grad Jagat

Jedan od devet srednjovekovnih gradova u Limskoj dolini je srednjovekovni grad Jagat kojeg mnogi historičari smatraju pretečom današnjeg Priboja. Nalazi se iznad samog Priboja na planini Bić, na 927 metara nadmorske visine. Prvi put kao utvrđenje Jagat se spominje u Kruševačkom pomenu, 1448. godine, a o njemu su kasnije pisali i poznati putopisci Benedikt Kuripešić, Evlija Čelebija i drugi. Utvrđenje je imalo nepravilan izdužen oblik, sa trougaonom osnovom, a u okviru utvrđenja postojale su i odbrambene kule čiji su ostaci još vidljivi. 

Bogat kulturni život

Foto: TZ Priboj

Priboj je općina bogatog kulturnog života, poznata po Limskim večerima poezije, Međurepubličkom festivalu dječijeg dramskog stvaralaštva. Priboj je i grad sporta, grad u kome se njeguje sportski duh. Poseban doživljaj je splavaranje Limom koje možete probati od maja do oktobra, a kruna svih spustova niz Lim je Međunarodni limski biatlon koji se održava u julu svake godine i okuplja veliki broj učesnika i posjetilaca.


Građanima Priboja zahvaljujemo se na ljubaznosti i gostoprimljivosti tokom posjeta bh. građana zbog vakcinacije. Vašim zdravstvenim radnicima glasno aplaudiramo! Hvala vam za priliku da zaštitimo svoje zdravlje i naših najmilijih!

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content