Priča o nastanku fotografije rijeke Cvrcke koja je dospjela do Leonarda DiCaprija

Vijest da se poznati holivudski glumac Leonardo DiCaprio uključio u borbu za spas bosanskohercegovačkih rijeka brzo je odjeknula našom zemljom. 

Foto: Sead Šašivarević, www.bezdanphoto.com

U Bosni i Hercegovini već dugo vremena aktuelna je borba građana za spas bosanskohercegovačkih rijeka od uništavanja zbog gradnje minihidroelektrana. No, kao i mnoštvo drugih važnih tema, i ona je ponekad ostajala u sjeni svakodnevne hiperprodukcije vijesti u bh. medijima. Sve dok DiCaprio na svojim oficijelnim profilima na društvenim mrežama nije podijelio fotografiju rijeke Cvrcke koja se nalazi između Kneževa i Kotor-Varoši, najveće lijeve pritoke rijeke Vrbanje na padinama planine Čemernice, kada je sav fokus i medija i društvenih mreža bio usmjeren upravo na tu temu.

As a result of the global campaign launched last week calling on the government of the Federation of Bosnia and…

Posted by Leonardo DiCaprio on Srijeda, 7. Oktobar 2020.

Rijeka Cvrcka nije toliko popularna, ali je neprocjenjiv prirodni biser naše zemlje sa izuzetnim turističkim potencijalom. Naročito je vole ljubitelji kanjoninga zbog njenih brojnih vodopada, kaskada, strmih litica i prirodnih tobogana. Njenom dolinom je neprocjenjiv gušt za šetnju jer dužinu cijele pješačke staze prate pitoreskni, gotovo nestvarni pejzaži i autentične vodenice kojih je nekada tu bilo čak 30.

Fotografija je djelo vrhunskog fotografa iz Sarajeva Seada Šašivarevića. Zanimalo nas je kako je nastala ova fotografija koja je dospjela baš do jednog od najpopularnijih glumaca svijeta koji se proteklih godina aktivno uključio u borbu protiv klimatskih promjena i ekoloških problema.

“Fotografija Cvrcke nastala je nakon višegodišnjeg planiranja posjete toj čudesnoj skrivenoj rijeci. U vrijeme kada je nastala u junu 2019-te godine, borba za očuvanje bosanskohercegovačkih rijeka od uništenja izgradnjom MHC-a se još nije bila zahuktala”, rekao je za Furaj.ba fotograf Sead Šašivarević.

“Cvrcka je pravi dragulj prirode, smaragdno zelene boje, pitka u gotovo cijelom svom gornjem toku. Bogata je životom i nastanjena od autohtone mekousne pastrmke i izuzetno mi je drago da je upravo ona dijeljenjem od strane Leonarda di Caprija postala svjetski poznata. Uvjeren sam da će publicitet koji je proizvela u zemlji i regionu osvjestiti društvo i izabrane predstavnike vlasti te poslužiti za promjenu odnosa prema njoj i ostalim bh. draguljima te u krajnjoj mjeri prema biračima koji su jasno rekli šta misle po ovom pitanju. Ja sam se kao i veliki broj BiH građana i umjetnika, naravno odmah, uključio u medijsku kampanju zaštite naših rijeka i pozivam sve relevantne subjekte, od građana preko stručnjaka do institucija da ovom pitanju, u javnom diskursu i tribinama, pristupe vizionarski postavljajući i temeljeći budući razvoj Bosne i Hercegovine na očuvanju prirode i rijeka”, poručio je Šašivarević.

Podsjećamo, Leonardo DiCaprio pridružio se već ranije pozivima upućenim vlastima u Bosni i Hercegovini da trajno zabrane gradnju minihidroelektrana u našoj zemlji i tako spriječe uništavanje njenih rijeka i devastaciju okoliša.

“Neka rijeke BiH teku slobodno”, napisao je DiCaprio na svom Twitter nalogu podijelivši fotografiju poplava u BiH, te ističući kako gradnja minihidroelektrana ugrožava više od hiljadu kilometara riječnih vodotokova u toj zemlji. Holivudski glumac ovime je zapravo podržao početak kampanje različitih ekoloških udruga i nevladinih organizacija čiji je cilj zaštititi rijeke u BiH.

Koordinacija različitih udruga pod nazivom Koalicija za zaštitu rijeka podsjetila je kako je više od 430 malih hidroelektrana u ovoj zemlji već izgrađeno ili se planira njihova izgradnja, čime se uništavaju neke od najočuvanijih i najraznolikijih evropskih rijeka i šuma te preusmjerava i zagađuje voda. Takve elektrane drastično mijenjaju okoliš, a korist donose samo neposrednim investitorima odnosno onima kojih eksploatiraju proizvedenu električnu energiju. Rijeke između Slovenije i Albanije, uključujući i rijeke u Bosni i Hercegovini, smatraju se najvažnijim čvorištem za ugroženu biološku raznovrsnost slatkih voda u Europi, a 69 vrsta koje žive u ovim rijekama ne živi nigdje drugdje u svijetu. U cijeloj regiji planirana je izgradnja čak tri hiljade brana, a ukoliko se ti planovi realiziraju najmanje 10 posto evropskih vrsta slatkovodne ribe će izumrijeti ili biti na rubu izumiranja.

S. Hodžić, Furaj.ba


Leonardo DiCaprio: Neka rijeke BiH teku slobodno! | Furaj.ba

Hollywoodska filmska zvijezda Leonardo DiCaprio pridružio se u srijedu pozivima upućenim vlastima u Bosni i Hercegovini da trajno zabrane gradnju minihidroelektrana u našoj zemlji i tako spriječe uništavanje njenih rijeka i devastaciju okoliša. “Neka rijeke BiH teku slobodno”, napisao je DiCaprio na svom Twitter nalogu ističući kako gradnja mini hidroelektrana ugrožava više od hiljadu kilometara riječnih vodotokova u toj zemlji.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content