Princ Charles – novi britanski kralj posjetio je i BiH

Novi britanski kralj je Charles III, sin kraljice Elizabete II.

 

 
 
Princ Charles u Jablanici

Godine 1978. tadašnji princ (30) posjetio je bivšu Jugoslaviju, pa i Bosnu i Hercegovinu – Sarajevo i Jablanicu, tj. Muzej “Bitka na Neretvi”, a zatim i spomenik na Makljenu.

Istaknuti britanski konzervativni političar i historičar Fitzroy Maclean tom prilikom ga je upoznao o značaju ove bitke i zašto je predsjednik socijalističke Jugoslavije Josip Broz Tito odlučio da se tokom Drugog svjetskog rata sruši most u Jablanici.

U posjeti spomeniku na Makljenu

Za Macleana se navodi da je uvjerio tadašnjeg premijera Velike Britanije Winstona Churchilla da su Titovi partizani saveznici. Navodno je njegov lik bio inspiracija za lik Jamesa Bonda.

Osim Jablanice Charles posjetio Crnu Goru, gdje ga je u Igalu, u vili Galeb, ugostio Tito. Nije izostala posjeta Dubrovniku, Beogradu i Bečeju, gdje je posjetio fabriku automobilskih odbojnika Fadip, a prije nego je napustio Jugoslaviju dobio je Titov telegram s “najboljim željama”.

Charles je prisustvovao ceremoniji otvaranja obnovljenog Starog mosta 2004. godine.

Prema protokolu, princ se uputio na terasu restorana Labirint, gdje su bile i ostale svjetske delegacije. Potom je prešao Stari most, obišao podrume i kule te staru jezgru grada. Nije krio svoje oduševljenje Mostom.

U sklopu svoga posjeta Mostaru princ Charles obišao je i Staru gimnaziju Mostar gdje su ga pozdravili tadašnji kantonalni ministar prosvjete, nauke, kulture i sporta Jago Musa te direktor Gimnazije Dinko Miličević. I za ovaj objekt princ je pokazao veliko zanimanje.

Osim posjete 2004. godine, Charles je i ranije dolazio u Mostar. 

Sarajevo je posjetio 9. februara 1996. godine, a potom i 2007. Posjeta Bosni i Hercegovini je planirana 2020, ali je otkazana. Njegova prva supruga, princeza Diana, koja je u septembru 1997. poginula u saobraćajnoj nesreći u Parizu, Bosnu i Hercegovinu je posjetila u augustu 1997. te se tom prilikom susrela sa žrtvama minsko-eksplozivnih sredstava. Ovom posjetom je željela ukazati na problem neeksplodiranih ubojitih sredstava.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content