Srušeni most na Neretvi

Bitka za ranjenike na Neretvi bila je bitka za spas preko 4.000 ranjenika koju su vodile i dobile partizanske jedinice, protiv udruženih njemačkih, italijanskih, ustaških i četničkih snaga krajem februaru 1943. godine u dolini rijeke Neretve i prozorske kotline.

Foto: Furaj.ba

Ranjenike ne smijemo ostaviti, rekao je Josip Broz Tito i naredio rušenje 5 mostova. Partizani su od 1. do 4. marta 1943. porušili sve mostove na Neretvi i Rami od Karaule do Ostrošca. Jedan od njih bio je i most u Jablanici koji je bio ključna građevina tokom Bitke na Neretvi i srušen je 3. marta 1943. godine.

Originalnom varkom je zavaran i nadmudren tako iskusan protivnik. Po humanosti da se istraje i ranjenici spase i Titovoj strateškoj zamisli, ova bitka je ušla u sve vojne udžbenike svijeta.

U blizini srušenog mosta, nalazi se Muzej „Bitka za ranjenike na Neretvi“ koji je otvoren 12.11.1978. godine, u povodu obilježavanja 35. godišnjice Bitke na Neretvi.

Pored izložbenog prostora u zgradi Muzeja se nalazi i mala dvorana za povremene izložbe, velika dvorana sa 500 mjesta i biblioteka sa čitaonicom. Kratkom šetnjom kroz muzej doći ćete do jablaničke etno kuće, od kamena osvjetljene fenjerima. U ovom sklopu koji odiše tradicijom možete vidjeti razboj na kome su žene tkale, bešiku, siniju, dubak, ognjište i slično. Prikupljen je veliki broj eksponata, drvena kola, kao i model konja da bi se pobliže objasnio prijevoz ranjenika, kao i makete aviona.

Po ovim ratnim događajima snimljen je čuveni film Veljka Bulajića Bitka na Neretvi u kojem su, među ostalima, glumile i svjetske zvijezde poput Orsona Wellesa i Yula Brynnera.

Muzej “Bitka za ranjenike na Neretvi”

Muzej je smješten uz magistralnu cestu M17, 80 km južno od Sarajeva i 45 km sjeverno od Mostara.

ADRESA:
Ulica Bitka za ranjenike bb
88420 Jablanica

Radno vrijeme muzeja možete pogledati OVDJE

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content