Srušeni most na Neretvi

Srušeni most na Neretvi

Bitka za ranjenike na Neretvi bila je bitka za spas preko 4.000 ranjenika koju su vodile i dobile partizanske jedinice, protiv udruženih njemačkih, italijanskih, ustaških i četničkih snaga krajem februaru 1943. godine u dolini rijeke Neretve i prozorske kotline.

Foto: Furaj.ba

Ranjenike ne smijemo ostaviti, rekao je Josip Broz Tito i naredio rušenje 5 mostova. Partizani su od 1. do 4. marta 1943. porušili sve mostove na Neretvi i Rami od Karaule do Ostrošca. Jedan od njih bio je i most u Jablanici koji je bio ključna građevina tokom Bitke na Neretvi i srušen je 3. marta 1943. godine.

Originalnom varkom je zavaran i nadmudren tako iskusan protivnik. Po humanosti da se istraje i ranjenici spase i Titovoj strateškoj zamisli, ova bitka je ušla u sve vojne udžbenike svijeta.

U blizini srušenog mosta, nalazi se Muzej „Bitka za ranjenike na Neretvi“ koji je otvoren 12.11.1978. godine, u povodu obilježavanja 35. godišnjice Bitke na Neretvi.

Pored izložbenog prostora u zgradi Muzeja se nalazi i mala dvorana za povremene izložbe, velika dvorana sa 500 mjesta i biblioteka sa čitaonicom. Kratkom šetnjom kroz muzej doći ćete do jablaničke etno kuće, od kamena osvjetljene fenjerima. U ovom sklopu koji odiše tradicijom možete vidjeti razboj na kome su žene tkale, bešiku, siniju, dubak, ognjište i slično. Prikupljen je veliki broj eksponata, drvena kola, kao i model konja da bi se pobliže objasnio prijevoz ranjenika, kao i makete aviona.

Po ovim ratnim događajima snimljen je čuveni film Veljka Bulajića Bitka na Neretvi u kojem su, među ostalima, glumile i svjetske zvijezde poput Orsona Wellesa i Yula Brynnera.

Muzej “Bitka za ranjenike na Neretvi”

Muzej je smješten uz magistralnu cestu M17, 80 km južno od Sarajeva i 45 km sjeverno od Mostara.

ADRESA:
Ulica Bitka za ranjenike bb
88420 Jablanica

Radno vrijeme muzeja možete pogledati OVDJE