Prirodni dragulji RS

U manjem bh. entitetu RS, krije se nekoliko istinskih dragulja – atraktivno uređenih lokacija koje trebate posjetiti, što nije teško jer se nalaze u neposrednoj blizini gradskih centara.

Prijevor – Maglić; Foto: TZ RS

Nacionalni park Kozara 

Krajiška ljepotica Kozara svojevrsna je vazdušna banja. U bogatoj ponudi nacionalnog parka kojem pripada sada se posebno ističe jedan novitet – pješačka staza Rajkovići-Planinarski dom Kotlovača-Bijeli kamen-Zečiji kamen dužine 4,2 km koja prolazi kroz neke od najljepših dijelova parka sa živopisnim vidikovcima i simpatičnim vodopadom. Ono što ovu stazu čini posebnom jeste tzv. via ferrata na stijeni Bijelog kamena duga 26 metara. Prva je to staza u regiji na kojoj će vam srce snažno lupati od uzbuđenja tokom avanture, uz pogled na nestvarne ljepote krajolika. Uz pješačku stazu zasađeno je 1.500 sadnica tise – rijetke i ugrožene biljne vrste koja se nalazi i na Crvenoj listi zaštićene flore i faune RS.

Etno selo – muzej Ljubačke Doline 

Na površini od oko 2 hektara u selu Ljubačevu, udaljenom oko 17km od Banje Luke, prostire se etno selo Ljubačke doline za kojeg se ideja o nastanku rodila iz ljubavi prema starom načinu života, antikvitetima, kulturi i tradiciji. Etno selo svojevrsni je muzej na otvorenom u kojeg kad uđete kao da ste zakoračili u prošlost. Pred vama je uprizoren život s kraja 19. i početka 20. stoljeća sa jedinstvenim starim kućarama u kojima kao da je sve od tog doba do danas netaknuto. Uz kuće su i ambari za žito, košana za kukuruz, štala ali i čobanska koliba, kao i sve drugo što podsjeća na to kako se u tom period živjelo, radilo i gradilo.

Hajdučke vode 

Na obroncima znamenite planine Borja, na svega 23 km od Teslića i oko 60 km od Banje Luke, smjestilo se jedinstveno izletište Hajdučke vode. Veličanstven pejzaž, borova šuma i planinski vazduh čine ovaj prostor jedinstvenim u okruženju. Nećete pogriješiti ako odaberete baš njega, jer u kompleksu izletišta možete prenoćiti u hotelu i nakon ugodnog dana u netaknutoj prirodi uživati u čarima wellness&spa centra. Ljubitelji sporta ne trebaju brinuti da će im biti dosadno, jer su uz hotel smješteni i tereni za fudbal, tenis, odbojku, košarku, i rukomet, te igralište za djecu kao i staze za šetnju, trčanje i vožnju bicikla u borovoj šumi ukupne dužine 2.500m. U blizini izletišta nalazi se manastir Liplje iz 13. stoljeća do kojeg možete doći šetnjom kroz selo. 

Trebević 

Desetak kilometara od Sarajeva i petnaestak minuta vožnje od gradske vreve, u podnožju guste četinarske šume otkrivamo pravu oazu mira, ali i dobre zabave. Zabavni park “Sunnyland” nalazi se na Zlatištu, jednoj od padina Trebevića sa prelijepim pogledom na sarajevsku kotlinu. Nakon što vas okrijepi pogled na grad, isprobajte adrenalinski “alpine coaster” na kojem ćete odmah zaboraviti na stvarnost i svakodnevne probleme. Nekoliko kilometara dalje smjestio se Brus na kojem ćete na svježem zraku popiti piće i jesti, a možete i prenoćiti u luksuzno opremljenim bungalovima. Brus nudi za svakog po nešto – uređene staze za šetnicu koje se u zimskim snježnim danima “preobraze” u skijaške, igraonice za djecu, mjesto za roštilj, terene za male i avanturističke sportove (planinski bicikli, kvadovi, paint ball…).

NP Sutjeska 

Uživajte u šetnjama po Nacionalnom parku Sutjeska, jednoj od najljepših prirodnih oaza u ovom dijelu Evrope sa nevjerovatnim lokacijama i magičnim vidikovcima. Počnite avanturu u podnožju Maglića putem koji vodi do Suhe ili Trnovačkog jezera, zanimljivog prirodnog fenomena u obliku srca. Ne propustite doživjeti nezaboravan pogled na okolne planine Volujak, Zelengoru i atraktivno Tjentište sa vidikovaca Borić, Beškita i Dragoš sedlo.

Prijevor, Maglić; Foto: TZ RS

Kamp Stari Brod 

Sedamnaest kilometara od Višegrada, na samom ulasku u grandiozni kanjon rijeke Drine, smješten je kamp Stari Brod do kojeg se može stići jedino čamcem ili brodicom. Brod “Sonja” zadužen je za nezaboravan užitak krstarenja ovom prelijepom rijekom. Prima 40 putnika na svaku vožnju i nudi organiziranje ručka na svojoj palubi. No ručati možete i po dolasku u kamp, u restoranu koji ima očaravajući pogled na zelenu rijeku, a u kojem možete probati lokalne specijalitete na koje nećete ostati ravnodušni: ispod sača se peku janjetina i teletina, a ne smijete propustiti probati ni drinsku ribu i još mnogo toga pripremljenog po tradicionalnim receptima sa mnogo truda i ljubavi.

Avanturisti i ljubitelji netaknute prirode mogu se udobno smjestiti u Staroj i Novoj kući, gdje se mogu odlično zabaviti i rekreirati na terenima za fudbal, košarku i odbojku. Ko poželi isprobati nešto novo može se okušati i u vožnji kajaka i pedalina po rijeci, hajkingom ili samo uživati u laganoj šetnjom Stazom zdravlja po okolini. Posebno za bicikliste uređene su i dvije makadamske staze koje vode do kampa.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content