Program obilježavanja 40. godišnjice Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu

U mjesecu februaru Sarajevo će zajedno sa drugim gradovima iz olimpijske porodice slaviti olimpizam i naše vrijedno sportsko naslijeđe.

Postavka Olimpijskog muzeja u Sarajevu; Foto: Samra Višnjić/ Furaj.ba

Naredne dvije sedmice u Sarajevu bit će obilježene brojnim međunarodnim sportskim takmičenjima, kulturnim događajima i manifestacijama.

Dolaze olimpijci…

Od zvaničnika najvećih međunarodnih sportskih organizacija dolazak u Sarajevo su najavili Pere Miro, specijalni savjetnik predsjednika MOK-a, dugogodišnji direktor Olimpijske solidarnosti pod čijim je patronatom kompletno renovinarana dvorana Zetra, stadion Koševo i mnogi drugi objekti, djelomično i Olimpijski muzej, kao i generalni sekretar Evropskog olimpijskog komiteta EOC – Rafaele Pagniozzi.

Godišnjici oblježavanja ZOI prisustvovat će i šest bh. sportista koji su predstavljali tadašnju Jugoslaviju na ZOI 84, a njima će OKBiH uručiti priznaja na specijalnom prijemu u Olimpijskom muzeju. Obilježavanju će prisustvovati zvaničnici svih sedam nacionalnih olimpijskih komiteta iz bivše Jugosalvije, uključujući Kosovo.

Pored navedenoj slavnog britanskog para Torvill – Dean, od sportista sa Sarajevske olimpijade još će prisustvovati zlatna umjetnička klizačica Katarina Witt, osvajačica prve olimpijske medalje za tadašnju SFRJ alpski skijaš Jure Franko, zatim skijaši Bojan Križaj, Mateja Svet, ski skakač Miran Tepeš, umjetnička klizačica Sanda Dubravčić, koja je upalila olimpijski plamen na stadionu Koševo.

Ambasade pojedinih država u BiH dobile su zadatak da u Sarajevu pozovu i ugoste po jednog ili dva osvajača medalja za svoju državu na ZOI u Sarajevu.

Pozvani su i predstavnici Olimpijskog komiteta Turske u znak zahvalnosti za pomoć u organizaciju EYOF-a.

Događaji

Grad Sarajevo je podržao organizaciju Fis Cup Igmana 2024. godine, takmičenja u skijaškom trčanju, te jednog od najprestižnijih takmičenja koje će se održati – Evropa Cupa koji se održava na Bjelašnici. Bit će održan i Balkan Cup 2024. na dvorištima, odnosno takmičenje u bijatlonu, kao i trka za mir u svijetu, takmičenje u snowboardu, međunarodno takmičenje Sarajevo Open 2024. godine u umjetničkom klizanju na kojem se očekuje dolazak olimpijskog para 14. februara.

U Skenderiji će se održati i takmičenje brzog klizanja od 10. do 11. februara, kao i hokejaško takmičenje tri na tri koje bi uskoro mogao postati olimpijski sport.

Hokejaški savez BiH će u dvorani “Mirza Delibašić” u Skenderiji je organizator tri takmičenja, Svjetskog prvenstva U-20, Balkanskog razvojnog kupa U-16 i seniorskog Svjetskog prvenstva.

Bit će održano i nekoliko takmičenja revijalnog karaktera. Ambasada Republike Slovenije će na Jahorini i Bjelašnici organizirati trke u alpskom skijanju u kojim će učestvovati predstavnici diplomatskog kora. Ski klub Bjelašnica će organizrati “veseli veleslalom” u okviru “Kupa Srebrena lisica”, Karling savez BiH će promovisati ovaj sport u na platou na Skenderiji, Istočnom Sarajevu i još nekoliko lokacija

Centralni događaj

Centralni događaj obilježavanja bit će svečana akademija koja će biti održana 8. februara u Narodnom pozorištu u Sarajevu u 20 sati.

Na manifestaciju su pozvani svi politički predstvnici BiH, članovi Predsjedništva, premijeri BiH i entiteta, gradonačelnici Sarajeva i Istočnog Sarajeva i mnogi drugi. Najavljano je da će se prisutnim na svečanoj akademiji putem videolinka u šestominutnom trajanju obratiti predsjednik MOK-a Thomas Bach, a poruka će biti prezentirana i na BHT1.

U sklopu obilježavanja godišnjice na BHT 1 je 7. februara navaljeno održavanje troiposatne emisije posvećene Sarajevskoj olimpijadi.

ZOI 84 Sarajevo – Činjenice koje možda niste znali

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content