Protestni skup za odbranu rijeke Neretve i njenog sliva 

Protestni skup za odbranu rijeke Neretve i njenog sliva od novih hidroelektrana održat će se u subotu, 11. novembra 2023. godine u 11:55 sati, na adresi Trg državnosti 1 u Konjicu.

Foto: Furaj.ba

Smaragdna ljepotica Neretva koja je proglašena najhladnijom rijekom u Evropi oduvijek plijeni pažnju svojom ljepotom. Poznata je po raftingu na njoj, plodnom tlu oko nje, a sada joj prijeti potpuni nestanak. Nakon što je nedavno potpuno promijenila boju uključeni su svi alarmi kako ne bi došlo do ekološke katastrofe i potpunog nestanka rijeke.

Neretva je žrtva industrijskog zagađenja, te je na njoj planirana izgradnja čak 93 hidroenergetska postrojenja. Ukoliko se to ne spriječi, rijeka bi potpuno presušila, a sav živi svijet i bogatstvo u njemu bi nepovratno nestalo. Podsjećamo, ova rijeka sa pritokama, i cijelo slivno područje, prepoznati su kao jedan od značajnijih centara biodiverziteta u BiH, ali i šire.

“Uprkos otporu lokalnog stanovništva, akademske zajednice i bh. javnosti nastavlja se gradnja hidroelektrane Ulog koja prijeti cijelom gornjem toku Neretve. Već se naziru posljedice po rijeku i živi svijet. Ali ovo nije jedina prijetnja opstanku Neretve i njenih pritoka. Ako se smjesta ne pokrenemo, u slivu hercegovačke ljepotice biće izgrađeno još 36 hidroelektrana“, naveli su iz Koalicije za zaštitu rijeka.

Aktivisti su objavili i svoje zahtjeve koje će uputiti vlastima na protestima:

Objavili su i svoje zahtjeve:

 • Od Vlade RS tražimo hitno zaustavljanje izgradnje HE Ulog,
  Izgradnjom ove hidroelektrane rijeka Neretva će biti prekinuta i u gornjem toku, što će imati dramatične posljedice po jedinstveni živi svijet rijeke i njenih obala. Vršni način rada ove hidroelektrane će značajno naškoditi i aktivnostima poput raftinga i ribarenja nizvodno sve do Konjica.
 • Od Vlada Federacije i RS tražimo prekid realizacije planiranih HE Bjelimići i Glavatičevo i sedam malih HE na području gornjeg toka Neretve.
  Ako se izgrade ove hidroelektrane biće poptuno uništen cijeli gornji tok Neretve.
 • Od Vlade RS tražimo zaustavljanje izgradnje HES Gornji horizonti, kojim će se ogromne količine vode prevesti iz sliva Neretve u sliv Trebišnjice, sa nesagledivim posljedicama po Neretvu, njene pritoke Bunu, Bunicu, Bregavu, njihovu floru i faunu i ljude koji žive na njihovim obalama.
 • Od Elektroprivrede BiH tražimo prestanak kupovine skupog uglja za potrebe Elektroprivrede BiH iz privatnih rudnika kompanija EFT-a i Lagera. Elektroprivreda BiH je kupila 5 miliona tona uglja u 2022. godini. Četiri miliona tona su kupili od državnih rudnika, jedan milion od privatnika po cijeni koja je dvostruko veća od one koja se plaća za ugalj iz rudnika u sastavu koncerna EP BiH.
  Ne samo da se tom kupovinom rudari rudnika EPBiH dovode na prosjački štap, nego se i javni novac presipa na račune privatnih kompanija koje svojim projektima uništavaju Neretvu i Blihu – EFT gradi HE Ulog dok otpadne vode rudnika kompanije Lager kod Sanskog Mosta zagađuju vode rijeke Blihe i njen jedinstveni, zaštićeni vodopad.
  Našim novcima se ne smiju nagrađivati ubice naših rijeka.
 • Stroga zakonska zaštita prirodnih vrijednosti sliva Neretve.
  Tražimo hitno vraćanje u zakonsku proceduru nacrta zakona o Nacionalnom parku Prenj, Čvrsnica, Čabulja, Vran čime bi se trajno zaštitile brojne prirodne vrijednosti sliva Neretve. Tražimo proglašenje zaštićenog područja u gornjem toku Neretve, na području RS, u skladu sa odredbama važećeg entitetskog prostornog plana.

“Ovim pozivamo i sve građane BiH da nam se pridruže u odbrani smaragdne rijeke – da nam
Neretva hladna i bistra zauvijek teče”, poručili su iz Koalicije za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content