Prvi ikad zabilježeni prizori visibabe kraljice Olge u BiH

Unutar CPCD-ovog projekta “Misli o prirodi!” realizirano je mnoštvo aktivnosti ali, PRVA ekspedicija otkrivanja visibabe kraljice Olge na području Neumskog zaljeva, zasigurno je posebno i jedinstveno iskustvo, te velika referenca prirodnih resursa u BiH. Završen je obilazak područja Neumskog zaljeva istraživačkog tim CPCD-a koji su činili Elvedin Šabanović, magistar bioloških nauka i Bariša Ilić iz Ornitološkog društva “Brkata sjenica” iz Metkovića.

 

Visibaba kraljice Olge

Ova informacija je važna jer radi se o prvoj inventarizaciji i georeferenciranju visibabe kraljice Olge, čime  CPCD uz saradnju sa istraživačima značajno doprinosi očuvanju biodiverziteta, prirodne i kulturne baštine.

Biodiverzitet BiH je najbolji indikator kvaliteta životne sredine i velika šansa za održivi razvoj BiH, stoga ga je potrebno zaštititi shodno potrebama i međunarodnim kriterijima uz uvažavanje lokalnih specifičnosti.

Visibaba je inače nedovoljno istražena biljna vrsta u BiH a ovdje je riječ o posebnoj vrsti koja raste u Grčkoj, otoku Siciliji, na jugu Hrvatske i u Albaniji.

Prva lokacija na kojoj je pronađena u BiH bilo je područje Dobranja a zatim i područje Cerovo.

Ime je dobila u čast grčke kraljice Olge čije je ime vezano za više dinastija – rusku, grčku i u konačnici dinastiju Velike Britanije.

Centar za promociju civilnog društva (CPCD) implementira projekat “Misli o prirodi!”, kojeg finansijski podržava Švedska. Cilj projekta jeste povećati utjecaj civilnog društva u zaštiti okoliša kroz umrežavanje organizacija civilnog društva, institucija, stručnih lica, medija i mladih za zajedničko, sinkronizirano i snažno djelovanje na lokalnom nivou. Dodatni značaj projekta predstavlja doprinos provođenju zahtjeva Evropske unije i međunarodnih sporazuma iz oblasti okoliša, klime i energije koje je BiH ratificirala. Zagovaranje, eko HUBovi, mladi, eko mediji i eko škole komponente su našeg projekta.

Ponosno vam predstavljamo ove pozitivne rezultate iz Neuma! Ovo divno cvijeće budi radost i daje nadu u sretniju i pozitivniju budućnost!

Video prilog snimljen u okviru projekta “Misli o prirodi!” možete pogledati na:  https://binged.it/3Lc4Aae

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content