Prvi “Sarajevo Film Festival” u opkoljenom gradu

Dvadeset sedmog oktobra 1995. godine održan je prvi Sarajevo Film Festival. Festival je održan u opkoljenom gradu, izložen stalnom granatiranju, a mogao je djelovati više kao bizarni čin otpora, nego pravi filmski festival. Međutim, ozbiljnost i kvalitet prvog festivala i njegov nastavak dokazuju o čemu se zaista radilo.

Foto: SFF

U toku dvanaest dana festivala, u Bosanskom kulturnom centru predstavljeno je 37 filmova iz 15 zemalja. Glavni program prikazan je na formatu 35 mm, a ostali programi na VHS-u. Festival je privukao 15.000 gledalaca, što je rezultiralo potpuno rasprodanim projekcijama. Press konferencije sa specijalnim gostima Festivala održavane su svaki dan u galeriji Obala art. Na ovom, prvom, festivalu nisu dodjeljivane nagrade.

Danas, Sarajevo Film Festival predstavlja glavno stjecište za autore i producente iz regije, a među filmskim profesionalcima iz svijeta važi kao vrhunsko mjesto za razmjenu informacija i ideja, kao i priliku da se upoznaju sa onim što filmska industrija regiona nudi.

Reditelj Alfonso Cuaron u društvu direktora SFF-a, Mirsada Purivatre i reditelja Srđana Vuletića

Zato što jedan članak nije dovoljan…

SARAJEVO, FEST, FILM I VAL

POZNATI NA SARAJEVO FILM FESTIVALU

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content