Puračko ćaskanje krajem septembra

„Puračka ćaska – umijeće pripremanja i služenja” je 2020.godine upisana na Listu nematerijalne kulturne baštine Bosne i Hercegovine, a samim time i na Preliminarnu listu UNESCO svjetske baštine, kao prvo tradicionano jelo na prostoru BiH.

Puraćko ćaskanje; Foto: Mirha Osmanović

Kulturno umjetničko društvo „Puračić“ poziva na učešće na tradicionalnoj gastro-manifestaciji “DEVETO PURAČKO ĆASKANJE” (priprema puračkog tradicionalnog jela – ćaske, uz razgovor i druženje), koje će se održati u nedjelju 25. septembra 2022. godine u vremenu od 10 do 16 sati na izletištu „Ljuštak“ u Puračiću.

Na ovogodišnjem ćaskanju planirano je da učešće uzmu udruženja građana, restorani, turističke agencije i predstavnici medija i sponzori.

Domaćin manifestacije je KUD Puračić, koje za pozvane ekipe obezbjeđuje potrebne artikle za pripremu ćaske (1 kg mesa, potrebne začine i vodu), ogrevno drvo, tehničku vodu, prostor za rad, kao i recepturu (ako je potrebna) za pripremu ovog tradicionalnog jela.

Onima koji do sada nisu pripremali ćasku pružit će se i pomoć po pitanju recepture i načina pripreme jela.

Ćaska se priprema shodno terenskim uslovima kuhanjem u kotliću, a potom zapjecanjem pod pekom (sać-peka) u zemljanim posudama neposredno prije serviranja i ocjenjivanja. Oni koji imaju zemljanu ćasu i peku (sać) mogu je pripremati u zemljanoj ćasi pod pekom.

U slučaju kiše i nepovoljnih vremenskih prilika, Ćaskanje će se održati na prostoru Pijace- tržnice u Puračiću.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content