Putevima svile: Uzbekistan

Put svile doziva prizore karavana i kolone pretovarenih deva koje se kreću prašnjavim putem prelazeći prostranstva Azije. Više od hiljadu godina put svile bio je najvažnija i najpoznatija trgovačka ruta na svijetu, kojom se nije prevozila samo svila već sve vrste egzotične robe. Za vas su iz Relax Toursa izdvojili njegov srednji dio koji se proteže kroz Uzbekistan, zemlju u kojoj ćete sigurno najbolje osjetiti atmosferu davno prošlih vremena. Krenite tragom dalekih karavana…

TERMIN PUTOVANJA: 13.10 – 21.10.2023. / 9 DANA – 7 NOĆI

PREVOZ: avion, Turkish Airlines – AERODROMSKE TAKSE UKLJUČENE U CIJENU!

Cijena za minimalno 20 uplata Za prvih 10 uplata : Za redovne rezervacije:
HOTELI 3* 3.439 3.639

Cijena aranžmana po osobi:

U CIJENU JE UKLJUČENO:

   

   • Avioprevoz na relaciji Sarajevo-Istanbul-Tashkent-Istanbul-Sarajevo / Turkish Airlines

   • AERODROMSKE TAKSE!

   • Brzi voz Tashkent- Khiva/Samarkand – Tashkent       ( servis nije uključen)

   • 6 noćenja u hotelima na bazi noćenja sa doručkom

   • 1 noć u vozu na putu Tashkent – Khiva

   • Transferi od aerodroma do hotela /povratni

   • Ulaznice za spomenike i muzeje

   • Usluge vodiča i na engleskom jeziku

   • Pratilac putovanja za minimalno 20 putnika

  U CIJENU NIJE UKLJUČENO:

    

    • Napojnice u toku putovanja za vodiče i vozače

    • Doplata za polupansion:  279 KM

    • Moguće troškove za video i fotografisanje u određenim objektima

    • Putno zdravstveno osiguranje i osiguranje od otkaza putovanja

    • Individualni troškovi putnika

    • Doplata za jednokrevetnu sobu: hotel 3* – 409 KM

   KRATAK PREGLED PUTOVANJA:

   I DAN / 13.10.2023. / SARAJEVO – ISTANBUL – TASHKENT             

   Sastanak putnika na sarajevskom aerodromu 2 sata prije leta. Polijetanje za Istanbul u 14:25 sati na letu TK1024. Slijetanje u Istanbul u 17:20 sati. Presijedanje na let za Tashkent u 18:25 h, na letu TK370. (Sva vremena su lokalna).

   II DAN / 14.10.2023. / TASHKENT – KHIVA

   Slijetanje u Tashkent u 00:55 sati (sva vremena su lokalna). Po dolasku doček od strane lokalne agencije. Transfer u hotel. Odmor. Nakon doručka u hotelu odlazak na razgled starog dijela Tashkenta. Posjetit ćete stari dio grada sa kompleksom Khast-Imam u kojem je sačuvan svjetski poznat Kur’an halife Osmana Osmanskog. U Khast-Imamu posjetite Barak-Khanovu medresu, džamiju Tillya-Sheykh, mauzolej Abu Bkra Kaffala Shashija i Islamski institut Imama al-Bukharija. Istražite ljepote Chorsu Bazaar, i provozajte se metroom do centra grada kako biste prošetali trgom Amira Timura, Trgom nezavisnosti. Tashkent  je jedan od najstarijih gradova centralne Azije, ali sa mnogo manje kulturno-historijskih spomenika drevne prošlosti, zbog katastrofalnog zemljotresa koji ga je zadesio 1966. godine. Danas je to moderan grad sa puno parkova, fontana, bulevara i nešto starih zdanja koje obilazimo: Medresa Barak – khan; Mauzolej Kaffal – Shashi; Medresa Kukeldash, Dzhuma džamija iz 9. stoljeća, Nacionalni centar umjetnosti; Mustaqillik trg. Slobodno vrijeme za odmor i individualne aktivnosti.Noćna vožnja vozom prema Kihvi.

   III  DAN / 15.10.2023. /  KHIVA

   Dolazak u Kihvu oko 11 časova. Slijedi obilazak Khive jedinstvenog mjesta, potpuno drugačijeg od ostalih gradova Centralne Azije. Ostavljanje prtljaga u hotelu te odlazak na razgledanje grada. Khiva je jedno od nekoliko mjesta današnjeg Uzbekistana koje se nalazilo na čuvenom Putu svile, koji je vodio iz Kine ka Evropi, a prolazio je kroz mnoge oblasti centralne Azije. Historijske znamenitosti potpuno su očuvane te ćete kroz razgled grada koji uključuje obilazak kompleksa Ichan – Kala, odnosno kako ga mnogi nazivaju “Živi Muzej pod otvorenim nebom”, zatim pješačenjem ćete obići medresu Muhameda Amin Kana, tvrđavu Kunya Ark, palaču Tash-Khovli i džamiju Juma, mauzolej Pakhlavan Makhmud, minaret Islam-Khojare, te dobiti sliku ovog predivnog grada. Slobodno vrijeme. Povratak u hotel. Noćenje.

   IV  DAN / 16.10.2023. / KHIVA – BUKHARA 

   Doručak u hotelu, nakon čega slijedi vožnja prema Bukhari koja se nalazi usred pustinje Kyzyl Kum na putu između Khive i Bukhare (Crvena pustinja). Putovanje će trajati skoro sedam sati. Put vodi kroz pustinju uz rijeku Amu Daria čija je plodna delta bila poznata i naseljena od najstarijih vremena. Zaustavit ćemo se na putu kako biste uživali u pogledu rijeke Amu Daria i pustinje. U večernjim satima predviđen je dolazak u Bukharu. Prijava i smještaj u hotel. Slobodno vrijeme za odmor ili šetnju među starim građevimana Bukhare. Noćenje.

   V  DAN / 17.10.2023. / BUKHARA 

   Nakon doručka u hotelu slijedi razgled grada Bukhara, poznatog i kao biser na nekadašnjem putu svile. Uživajte u pješačkom obilasku Starog grada, te posjetite ansambl Lyabi-Khauz, hram Magoki-Attori, minaret Kalyan, džamiju Kalyan i medresu Miri-Arab, Ulugbek i Abdulazizkhan, tvrđavu Ark, te džamiju Bolo-Khauz, mauzolej Ismail Samai i Chashma-Ayub. Nakon razgleda, slobodno vrijeme. Noćenje u hotelu.

   VI DAN / 18.10.2023. / BUKHARA – SAMARKAND

   Nakon doručka posjeta Mohi hosi – posljednjoj ljetnoj palači Bukhara Emira i kompleksu Nakshbandy. Vožnja prema Samarkandu. te slobodno vrijeme.  Noćenje u hotelu.

   VII DAN / 19.10.2023. / SAMARKAND

   Nakon doručka kraće razgledanje grada Samarkand. Obilazak započinje posjetom zvjezdarnici Ulugbek, gdje je sačuvan dio sekstanta iz 15. stoljeća. Nastavak do nekropole Shakh-i-Zinda, trga Registan koji je stoljećima bio centar Samarkanda, mauzoleja Amira Temura. Slobodno vrijeme. Povratak u hotel. Noćenje.

   VIII  DAN  / 20.10.2023. / SAMARKAND – TASHKENT

   Nakon doručka u hotelu, slijedi nastavak razgleda grada Samarkanda: Radionica proizvodnje papira od duda. Nastavak vožnje od Samarkanda do Tashkenta. Transfer do aerodroma za povratni let.

   IX DAN / 21.10.2023. / TASHKENT – ISTANBUL – SARAJEVO 

   Okupljanje na aerodromu najmanje 2 sata prije leta. Polijetanje za Istanbul u 02:35 h na letu TK371. Slijetanje u Istanbul u 05:50 sati, te nastavak za Sarajevo u 07:30 sati na letu TK1021. Slijetanje u Sarajevo u 08:20 sati. (Sva vremena su lokalna). Kraj programa.iz

   This is an icon box

   Relax Tours

   Zelenih Beretki 22
   71000 Sarajevo, B&H
   Tel: +387 33 263 330
   Fax: +387 33 263 331
   relaxtours@relaxtours.com
   sales@relaxtours.com

   ČITAJ VIŠE

   Prijavite se na naš newsletter

   Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

   povezani tekstovi