Ramazan u Istanbulu

Ramazan u Istanbulu je čaroban! Istanbul, mjesto u kojem se spajaju dva kontinenta, grad je jedinstvenih ramazanskih običaja. Posjetioci Istanbula u to vrijeme mogu osjetiti nezaboravnu atmosferu i doživjeti posebne ramazanske običaje u metropolitskom gradu tokom blagoslovenog mjeseca u kojem se ljudi trude iskazati ljubav, dobročinstvo i toleranciju.

Foto: Turkish Embassy – Culture and Tourism Counsellor’s Office

Ramazan vidljiv posvuda

Čarobni grad na Bosforu u vrijeme Ramazana ima posebnu draž. Istanbul tradicionalno dočekuje Ramazan ističući svijetleće natpise između minareta džamija u vidu duhovnih poruka, dajući slikovitom Istanbulu dodatnu duhovnu notu. Dio istanbulske tradicije u Ramazanu su i dobošari (bubnjari) koji hodaju ulicama prije zore i bubnjaju budeći ljude na sehur prije ezana.

I ramazanski post je u Istanbulu svojevrsni ritual. Post koji počinje ezanom u vrijeme sehura, a traje do večernje molitve i topovskog pucnja, budi poseban duhovni užitak u gradu. Post se ne prekida samo u kućama, za iftarskim soframa, već i na zajedničkim iftarskim stolovima na gradskim trgovima i parkovima naglašavajući time važnost jedinstva i dijeljenja. Gradski kafići i restorani nude bogate menije sa tradicionalnim osmanskim i turskim jelima, uključujući svježe pečeni ramazanski hljeb koji prožima grad svojim mirisom.  U to doba, u najpoznatijim i najposjećenijim istanbulskim restoranima traži se mjesto više.

Foto: Turkish Embassy – Culture and Tourism Counsellor’s Office

Ramazan je i vrijeme kada se na trpezama vide jela specifična za ramazansko vrijeme koja se ne prave u ostatku godine. Najpoznatija ramazanska poslastica je “güllaç”, turski desert. Smatra se da je ova poslastica predak baklave, a pravi se od mlijeka, ružine vodice, nara i jedinstvene vrste tijesta.

Tradicionalna zabava do sehura

Teravih-namaz, koji se obavlja u veličanstvenim džamijama širom Istanbula nakon iftara, dodatno jača osjećaje ibadeta i zajedništva. A nakon iftara, grad još više oživi: počinju tradicionalne ramazanske zabave na različitim trgovima širom Istanbula, posebno na Sultanahmetu između dvije veličanstvene građevine. Na istanbulskim trgovima kreću vjerski razgovori, pjesničke recitacije, narodni nastupi, muzika te plesovi. Istovremeno, djecu i odrasle zabavljaju tradicionalne lutkarske predstave s likovima ‘Karagöza i Hacivata’.

Duhovno putovanje kroz istanbulske ljepote

Poseban aspekt koji Istanbul za vrijeme Ramazana čini još specifičnijim vezan je za svetišta grada koje je često i nemoguće pobrojati: Eyup Sultan džamija, turbe pratioca poslanika Muhameda Ayyub Al-Ansarija, turbe Oruç Babe na Fatihu, brdo Juša… Historijska mjesta poput Aja Sofije, Plave džamije i palače Topkapi također se obilaze tokom Ramazana.

Foto: Turkish Embassy – Culture and Tourism Counsellor’s Office

Radost Bajrama na Bosforu

Prvi dan Bajrama u Istanbulu obilježava se klanjanjem Bajram-namaza, opraštanjem od Ramazana provedenog u ibadetu. Vrijeme je to kada se posjećuju stariji, nosi se svečana odjeća, kupuju se i prodaju slatkiši i peciva. Nakon okupljanja rodbine, bajramski praznik nastavlja se na gradskim trgovima i mjestima zabave za djecu.

Nudeći svoje historijske znamenitosti neprocjenjive vrijednosti, svoja tradicionalna iskustva i mjesta zabave, Istanbul i ovog Ramazana očekuje posjetioce iz cijelog svijeta.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content