Razglednica iz Žepe: Tamo gdje Drina odmara dušu

Razglednica iz Žepe: Tamo gdje Drina odmara dušu

Tamo gdje uzburkanu planinsku rijeku Žepu zaustavlja, vjerovali ili ne, mirna Drina, krije se ljepote koje se oči ne mogu nagledati.

Foto: Furaj.ba

Drina je inače sve samo ne mirna, ali tu u selu Slap gdje se Žepa ulijeva u nju i ona odmara dušu, na vještačkom akumulacionom jezeru Perućac izgrađenom na njoj.

Foto: Furaj.ba

Prizor oko ušća nestvarno je živopisan, ni riječima ni slikama se ne može dočarati. Filteri su bespotrebni, jer boje prirode i voda zelenije su, življe nego kada ih zaledite u trenutku.

Foto: Furaj.ba

Tu na jezeru zateći ćete malu kamenu adu – ostrvo Treskavac, poznato ribogojilište Slap koje je potpuno na vodi, bungalove za turiste, restoran i motel “Braća Ćesko” u kojem možete probati svježe ulovljenu riječnu pastrmku.

Most na izvoru Žepe

U ovom kraju, na rijeci Žepi, naići ćete na dva arhitektonska bisera – mostove koji potječu iz perioda Osmanske vladavine na ovim prostorima. Jedan od njih nalazi se na samom izvoru rijeke Žepe, pet kilometara odavde – na putu od Žepe ka Rogatici ispod Borovačkih greda. Ispod mosta izbija desetak moćnih vrela koja se spajaju na tom mjestu i čine rijeku Žepu. Most je dug dvadesetak metara, sa tri različita, neskladno raspoređena luka, prilagođena i uklopljena u teren. Ako upitate mještane, reći će vam da je to rimski most, no riječ stručnjaka je drugačija. Naime, smatra se da potječe iz perioda Osmanlija, tačnije da je izgrađen u 16. stoljeću u vrijeme kada je izgrađena i obližnja Redžep-pašina kula, još jedan arhitektonski biser Žepe.

Čuveni most na Žepi; Foto: Furaj.ba

Drugi most nadaleko je poznat zahvaljujući čuvenoj pripovijetci Nobelovca Ive Andrića o stvaralačkim strepnjama graditelja ovog mosta. Zaštićen je kao nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine, te je i uvršten na Listu ugroženih spomenika. Sagrađen je u 16. vijeku, te predstavlja jednu od najljepših i najelegentanijih građevina osmanske vladavine. Pretpostavlja se da je nastao neposredno nakon gradnje Mosta Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu, te da ga je sagradio učenik Mimara Sinana, graditelja mosta u Višegradu.

Foto: Furaj.ba

U blizini mosta možete vidjeti i spahijsku Redžep-pašina kulu, a nasuprot nje nalaze se ostaci starog grada Vratara koji se nalazi na udaljenosti 5 km istočno od kule. U blizini su također i nekropole stećaka, te ostaci starog stambolskog druma.

Uživajte u fotogaleriji iz sela Slap:

S. Hodžić, Furaj.ba