Razlikujte gripu i prehladu

Liječenje gripe uključuje mirovanje, nadoknadu tečnosti, te uzimanje lijekova za snižavanje temperature i smirivanje kašlja.

Foto: Pixabay – Victoria_rt

bolest

Gripa i prehlada nisu ista bolest i iako većina ljudi to zna, ne znaju ih razlikovati. Donosimo kratak pregled najvažnijih razlika između simptoma gripe od simptoma prehlade te savjete kako si pomoći kada obolite od gripe.

Gripa je teška, a katkad i pogibeljna bolest zbog brojnih komplikacija. One mogu biti uzrokovane virusom influence ili sekundarnim bakterijskim infekcijama, odnosno zajedničkim djelovanjem virusa i bakterija. Komplikacije su najčešće u samom disajnom sistemu (upale uha i sinusa te pneumonije), ali mogu biti zahvaćeni i drugi organski sistemi.

Upala pluća je najteža komplikacija influence i odgovorna je za većinu smrtnih slučajeva od ove bolesti. Antivirusni lijekovi, ako se uzmu u prvih 48 sati nakon početka bolesti, bitno skraćuju trajanje bolesti i ublažavaju težinu simptoma, a smanjuju broj i težinu komplikacija.

Kada se radi o običnoj prehladi, treba znati da se ona, za razliku od gripe koja dolazi naglo, pojavljuje postepeno. Temperatura je umjerena ili tek blago povišena, bolovi u mišićima ili glavobolja su vrlo rijetki, a nema ni osjećaja umora ili iscrpljenosti. Kašlja nema nikako li je vrlo blag, ali je prisutno jako curenje iz nosa. Komplikacije kod prehlade su vrlo rijetke.

Gripa, dakle, dolazi naglo. Prati je visoka temperatura, jaka glavobolja i istaknuta bol u mišićima. Prisutan je suh, vrlo neugodan kašalj i osjećaj velikog umora i iscrpljenosti. Komplikacije su vrlo česte.

Liječenje gripe uključuje mirovanje, nadoknadu tečnosti, te uzimanje lijekova za snižavanje temperature i smirivanje kašlja. Budući da je gripa uzrokovana virusima, antibiotici nisu efikasni pa se njima mogu liječiti samo bakterijske komplikacije, odnosno upala uha, upala sinusa i pneumonija.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content