O famoznoj “Dubai čokoladi” ne prestaje se pričati na društvenim mrežama. Nastala po željama jedne trudnice, ova rapsodija ukusa zaludjela je hedoniste.
U Sarajevu se može kupiti na nekoliko mjesta, u slastičarnama na Baščaršiji. Cijena 100 grama košta 7 KM.
No s obzirom na to da u jednoj od slastičarni čak postoji lista čekanja za ovu popularnu čokoladu, prenosimo recept bh. food bloggerice Armine Memić u čiju smo se pouzdanost, preciznost i tačnost mjera i sami uvjerili.
Recept za Dubai čokoladu:
200 g čokolade za kuhanje
200 g mliječne čokolade
180 g krema od pistacije
35 g maslaca
100 g kadaifa
Priprema:
Na tavi istopiti maslac, zatim dodati usitnjen kadaif i pržiti dok kadaif ne poprimi zlatnu boju. Kadaif ostaviti na hlađenje, zatim dodati pistacija krem i izmiješati.
Istopljenu okoladu (čokoladu topiti na pari) stavljati u kalupe po želji. Ja sam koristila kalupe za mafine. Prvo staviti jedan dio čokolade u kalupe zatim staviti u frižider da se čokolada stegne. Preko čokolade stavljati kadaif (Armina je stavljala po dvije kašičice) i preko opet čokoladu. Ostaviti u frižider da se i drugi dio čokolade stegne, zatim uživati u preukusnoj slastici!